nieuws

Trending in food 2019: Innovaties in reiniging en desinfectie

Algemeen

Trending in food 2019: Innovaties in reiniging en desinfectie

Erik Langenaken, ISS: ‘Het bewustzijn rond voedselveiligheid is gegroeid’. In de exportindustrie moet kwaliteitsborging voorop staan voor de Belgische voedingsbedrijven. Daar zijn retailstandaarden niet vreemd aan. Vanaf januari 2019 komt daar het voedselveiligheidscertificaat FSCC 2200 ‘Food Defense’ bovenop. Dat vraagt dat om een perfecte traceerbaarheid. Erik Langenaken van ISS ziet reiniging en desinfectie evolueren van noodzakelijk naar een nog sterkere toegevoegde waarde.

België heeft zijn sterke reputatie in voedingskwaliteit te danken aan de inspanningen die elke dag geleverd worden om de voedselveiligheid te waarborgen.

Sterk in voedselveiligheid

Erik Langenaken heeft als business development executive bij ISS Facility Services meer dan dertig jaar ervaring in reiniging en desinfectie en zag veel veranderen. “Het bewustzijn rond voedselveiligheid is een stuk gegroeid, in alle sectoren, ongeacht de schaalgrootte. Met de trend naar gezonder eten, zijn er meer high-riskzones bijgekomen en een hogere frequentie van uitgebreide kwaliteitscontroles. Hygiënisch reinigen is dus niet meer weg te denken uit een kwaliteitsvolle voedselproductieomgeving. Ook het FAVV heeft het geweer van schouder veranderd. De laatste twee jaar voeren ze onverwachte controles uit die een bedrijf voor de opstart kunnen stilleggen.”

Trend naar uitbesteden

Is kwaliteit dan nog betaalbaar? “Dat er een trend is naar meer uitbesteden van de reiniging heeft met de professionele aanpak te maken. ISS maakt voor iedere klant een operationele kostenanalyse die tot op de minuut klopt. Dat is het inzicht dat voedingsproducenten nodig hebben.” Daarnaast hebben reinigingsbedrijven als ISS het voordeel van expertise, waardoor er bespaard kan worden op chemicaliën, personeel, water en energie. “Een operator gebruikt gemiddeld 8 à 10 m³ water per dag, besparingen kunnen dus een grote impact hebben”, geeft Langenaken aan. Om alles tot in de puntjes bij te houden en te attesteren bij een controle, heeft digitalisering zijn intrede gedaan. Langenaken: “Onze mensen ter plaatse vormen zowel de ogen van de klant als die van de inspecteur. Omdat we zo nauw betrokken zijn bij het productieproces, kunnen we de risico’s die er zijn naar hygiëne, veiligheid en productiestilstand in beeld brengen en digitaal rapporteren. Zo bouwen we verder aan voedselveiligheid.”

Meten is weten

Een tweede manier om te innoveren schuilt in de reinigingstechnieken. ISS mag zich pionier noemen in lagedrukapparatuur. “Machines met hun dure elektronica vragen de juiste reinigingstechniek, maar het nut ligt vooral in de grotere reinigingsefficiëntie. Met hogedrukapparatuur creëer je sneller contaminatierisico’s, hogere kosten en de techniek heeft een beperkte toepassing. Verder zoeken we steeds naar nieuwe oplossingen voor specifieke problemen. Een nieuw type nozzle bijvoorbeeld, die perslucht toevoegt aan de waterstraal, mogelijk via PLC-sturing, verhoogt de mechanische kracht om hardnekkig vuil te verwijderen.” ISS ziet ook heil in een nieuw systeem dat het waterverbruik van elk reinigingspunt en elke machine in beeld brengt. “Dat sluit weer aan bij die digitaliseringstrend. Door permanent online te gaan meten, kan een bedrijf op termijn meer efficiëntie uit de reiniging en het productieproces halen.”

www.nl.issworld.com

NB: Trending in Food maakt deel uit van de laatste VMT Food van dit jaar. De serie bestaat uit een aantal gesponsorde interviews over huidige en toekomstige trends in de markt met partijen die actief zijn binnen de voedingsindustrie. 

Reageer op dit artikel