nieuws

Trending in food 2019 Voedingsindustrie stelt strengere hygiëne-eisen

Algemeen

Trending in food 2019 Voedingsindustrie stelt strengere hygiëne-eisen

Pieter Haers, Phibo: ‘Conventionele reinigingstechnieken voldoen niet meer’. Voedingsbedrijven zijn zich niet altijd voldoende bewust van de hygiënerisico’s van contactmaterialen bij de fabricage van de huidige voedingsproducten. Om die reden ontwikkelde Phibo voor machinebouwers het gepatenteerde Sublimotion-proces voor het reinigen en conditioneren van rvs-oppervlakken, legt Pieter Haers uit.

Hygiënisch ontwerp van machines voor de voedingsindustrie wint aan belang, omdat consumenten een gezondere en natuurlijkere voeding willen. De kans op voedselveiligheidsrisico’s stijgt. Clean label is de trend, weet business development manager Pieter Haers van procesontwikkelings- en installatiebedrijf Phibo. “Bijkomend willen consumenten maaltijden die heel snel opgewarmd kunnen worden. Daardoor kunnen eventuele bacteriën en andere micro-organismen niet 100% afgedood worden, gezien het te korte doorverwarmingsproces.” Een tweede evolutie is de toenemende export en globalisering. Haers: “De hygiëne en reinigbaarheid van de omgeving waarin de voeding verwerkt en geproduceerd wordt, is daarmee ook belangrijker geworden dan ooit tevoren. Dit gaat van de algemene vormgeving van bijvoorbeeld een vleesverwerkingsmachine, over de gebruikte materialen, tot en met de micronstructuur van de oppervlakken waarmee het vlees in en rond de machine mee in contact komt.” Ten slotte verstrengt de wetgeving en het toezicht op de hygiëne en voedselveiligheid.

Reinigen en conditioneren

Omdat conventionele oppervlaktetechnieken, zoals het chemisch beitsen en passiveren, parelstralen, manueel schuren en elektrolytisch polijsten de noodzakelijke hygiënische eigenschappen niet langer konden realiseren, ontwikkelde Phibo haar gepatenteerde Sublimotion-proces voor het reinigen en conditioneren van rvs-oppervlakken voor machinebouwers. Een specifieke colloïdale, milieuvriendelijk oplossing wordt op ingenieuze wijze aangebracht op het al dan niet geplooid plaatmateriaal, gelaste constructies of gebogen onderdelen en componenten. “Uitgangspunt was het elimineren van de operationele en ecologische nadelen van de conventionele processen. Belangrijk voor de machinebouwers was het op een efficiënte en flexibele wijze bekomen van een roestvast stalen oppervlak dat voldoet aan de noodzakelijke hygiënische en wettelijke eisen voor de voeding van vandaag en morgen”, verduidelijkt Haers.

Voordelen

De voordelen van het proces ten opzichte van andere veelgebruikte oppervlaktetechnieken, zoals chemisch beitsen, polijsten of parelstralen, zijn volgens de business development manager talrijk. “Naast een uniform oppervlak dat er fantastisch uitziet, is voor de voedselproducent vooral belangrijk dat het isotrope rvsoppervlak op microscopisch micrometerniveau 100% conform is met de geldende wetgeving. Daarbij is het proces door onder meer Ehedg andere onafhankelijke laboratoria op gestandaardiseerde wijze gecertifieerd inzake de optimale reinigbaarheid, veiligheid en hygiënische eigenschappen. De talrijke industriële praktijkvoorbeelden in de voedingsindustrie bevestigen dit.” Ook wijst Haers naar de uitzonderlijke corrosiebestendigheid dankzij de unieke reinigende en conditionerende eigenschappen op microscopisch niveau van het proces. “In combinatie met de optimaal reinigbare hygiënische oppervlakken vertaalt zich dit in minder kans op microbiële contaminatie van de voeding. Omdat componenten minder snel corroderen, is ook minder onderhoud nodig. Dat leidt tot een hoger rendement van een productielijn.”

www.phibo.be

NB: Trending in Food maakt deel uit van de laatste VMT Food van dit jaar. De serie bestaat uit een aantal gesponsorde interviews over huidige en toekomstige trends in de markt met partijen die actief zijn binnen de voedingsindustrie. 

Reageer op dit artikel