nieuws

Tournée Minérale goed voor onderzoek alcoholmerker

Algemeen

Tournée Minérale goed voor onderzoek alcoholmerker

De UGent zoekt voor een onderzoek naar een zogenaamde alcoholmerker 1000 vrijwilligers die in februari deelnemen aan de alcoholloze maand, Tournée Minérale. Hiermee is het mogelijk het drinkgedrag na te gaan.

Binnenkort schiet Tournée Minérale weer uit de startblokken. Dan zullen tienduizenden Vlamingen vrijwillig een maand lang zonder alcohol door het leven gaan. Het is de ideale gelegenheid voor een uniek wetenschappelijk onderzoek naar een zogenaamde directe alcoholmerker.

PEth

“De merker is de molecule phosphatidylethanol (PEth), die in rode bloedcellen zit” zegt prof. Christophe Stove van het Laboratorium voor Toxicologie van de UGent. “Ook wanneer alcohol al lang uit je lichaam verdwenen is, blijft die veranderde molecule aanwezig. Zo kunnen we nagaan of -en in welke mate- iemand de voorbije maand alcohol gedronken heeft.”

Drinkgedrag

Deze alcoholmerker vormt een goede manier om iemands drinkgedrag na te gaan, of te controleren of iemand nog alcohol drinkt. Dit is bijvoorbeeld nuttig bij mensen van wie het rijbewijs werd ingetrokken of bij patiënten die een levertransplantatie moeten ondergaan of achter de rug hebben.

Tournée Minérale

Christophe Stove: “Tournée Minérale biedt de ideale kans om te onderzoeken hoe snel de alcoholmerker uit het bloed verdwijnt bij personen die normaal gezien wél alcohol drinken en ervoor kiezen om dat gedurende een maand niét te doen. We hebben hiervoor heel wat vrijwilligers nodig: we mikken op 1000 deelnemers. Zonder een initiatief als Tournée Minérale is het zo goed als onmogelijk om een dergelijke studie, uniek in de wereld, op te zetten.”

Meewerken aan onderzoek

Meewerken aan het onderzoek is eenvoudig. Alles gebeurt vanop afstand: na aanmelding op de website alcoholmerker.be krijgen deelnemers een pakketje toegestuurd, waarmee ze thuis zelf met een simpele vingerprik een druppel bloed kunnen afnemen. De deelnemers sturen dat gedroogd staal in een voorgefrankeerde envelop terug naar het laboratorium, waar de onderzoekers de merker bepalen.

 

Reageer op dit artikel