nieuws

Zuivelalternatieven domineren plantaardige voeding

Algemeen

Zuivelalternatieven domineren plantaardige voeding

De opkomst van plantaardige alternatieven voor dierlijke voedingsproducten is vooral te wijten aan vermeende gezondheidsvoordelen. Voor bijna elk dierlijk product zijn er soms meerdere plantaardige vervangers.

Fabrikanten bieden vooral zuivelalternatieven veel aan. De samengestelde jaarlijkse groei
van 2014 tot 2018 van nieuwe zuivelvrije voedingsmiddelen was gemiddeld
achttien procent.

Dit meldt Innova Market Insights.

“Meer consumenten nemen een veganistisch of lactosevrij
dieet tot zich, terwijl anderen zich wenden tot plantaardig voedsel vanwege
veronderstelde gezondheidsvoordelen. Vooral in de Westerse wereld ontwikkeld
deze markt zich snel,” zegt Lu Ann Williams, innovatiedirecteur bij Innova
Market Insights.

Zuivelalternatieven

De marktwending begon bij de de alternatieven voor
zuiveldranken. Deze productgroep is nog
steeds leidend in de sector voor plantaardige alternatieven.

Graan in plaats van soja

Nieuwe producten worden vaak niet meer op soja gebaseerd,
maar op graangewassen zoals rijst, haver en gerst. Ook worden noten en lupine,
hennep en lijnzaad steeds vaker gebruikt.

In Noord-Amerika en West-Europa bloeit de zuivelalternatievensector,
maar de positioneringskeuzes zijn niet universeel binnen deze landen. In sommige landen is de
groei te danken aan een groeiende groep mensen dat veganistische prefereert. In andere landere
landen is de bevolking bezorgder om lactose.

“De productkeuze was nog nooit zo uitgebreid en
ontwikkelaars blijven met complexe, handigere en toegeeflijke opties komen.
Belangrijke kansen liggen bij het gebruik van een breder scala aan plantaardige
ingrediënten, meer segmentatie in wat als normaal wordt beschouwd, , terwijl
één van de belangrijkste uitdagingen in sommige gevallen is om duurzaamheid te
verbeteren,” aldus Williams.

Reageer op dit artikel