nieuws

Foodindustrie ziet certificatie voedselveiligheid als ‘paspoort voor de handel’

Algemeen

Foodindustrie ziet certificatie voedselveiligheid als ‘paspoort voor de handel’

Certificatie wordt door 79% van de leiders in levensmiddelenindustrie als topprioriteit beschouwt om aan de regelgeving te voldoen. Tegelijkertijd onderzoeken bedrijven wel toepassingen voor nieuwe technologie.

Dat blijkt uit onderzoek onder meer dan 1600 experts uit de sector van het Global Food Safety Initiative (GFSI) van The Consumer Goods Forum in samenwerking met certificatie-instelling DNV GL. De resultaten van het onderzoek werden deze week bekend gemaakt op de GFSI-conferentie in het Franse Nice.

Certificatie

Een duidelijke meerderheid van de bedrijven beschouwt certificatie als een noodzaak en een ‘paspoort voor handel’ in het bedrijfsleven (79%), terwijl meer dan de helft (53%) certificatie ziet als een middel om de voedselveiligheid in de hele sector te verbeteren. Beter aan de regelgeving voldoen, is met 86% het hoogst gewaardeerde voordeel van certificatie, terwijl verbeterde veiligheid en kwaliteit op de tweede plaats komen.

De toeleveringsketen is strikter dan ooit en de druk om de voedselveiligheid in de gehele waardeketen te beheersen neemt toe. In die omgeving is certificatie de sleutel tot verbeteringen in de voedselveiligheidsprogramma’s en toeleveringsketens van de sector.

Digitale oplossingen

Industrieleiders onderzoeken tegelijkertijd hoe digitale oplossingen ter verbetering van de voedselveiligheid in praktijk kunnen worden gebracht. Momenteel maakt slechts 1 op de 10 bedrijven in hoge mate gebruik van nieuwe digitale technologieën om de voedselveiligheid te waarborgen. De lange termijn is rooskleuriger, met een toename naar 4 op de 10 bedrijven. Meer dan een kwart van de bedrijven zegt niet te weten hoeveel ze in de komende 12 tot 18 maanden in digitale oplossingen zullen investeren en 14% antwoordt dat ze hier niets aan zullen uitgegeven.

Kansen van certficatie

Veronique Discours-Buhot, directeur van het Global Food Safety Initiative, zegt: “Certificatie is een toenemende zorg voor de belangrijkste actoren in de voedingsindustrie maar biedt ook enorme kansen. De resultaten van het onderzoek tonen duidelijk aan dat certificatie centraal staat bij bedrijven die hun waardeketens willen verbeteren.

GFSI

Het Global Food Safety Initiative (GFSI) verenigt belangrijke partijen in de levensmiddelenindustrie om samen te werken aan de continue verbetering van de beheersystemen voor voedselveiligheid in de hele wereld. GFSI is in 2000 door industrieleiders opgericht vanuit een visie op veilig voedsel voor alle consumenten. De deelnemers zoeken naar gezamenlijke oplossingen voor collectieve problemen, met name om voedselveiligheidsrisico’s, dubbele controles en kosten te verminderen en het vertrouwen in de hele toeleveringsketen te vergroten. De GFSI-community is samengesteld uit ’s werelds toonaangevende voedselveiligheidsdeskundigen uit de detailhandel, productie en foodservicebedrijven en uit internationale organisaties, overheden, de academische wereld en dienstverleners aan de wereldwijde levensmiddelenindustrie. De motor achter GFSI is The Consumer Goods Forum (CGF), een wereldwijd industrienetwerk.

Reageer op dit artikel