nieuws

KU Leuven wint Food At Work Ecotrophelia Award

Algemeen

KU Leuven wint Food At Work Ecotrophelia Award

De eerste editie van het Food Forward event bracht op 24 april voedingsbedrijven en jongeren samen rond 4 cruciale trends en uitdagingen voor de voeding van de toekomst: meer plantaardige voeding, nevenstromen valoriseren, voeding op maat van doelgroepen ontwikkelen en de digitalisering van het productieproces.

“Gezondheid en een evenwichtige voeding staan duidelijk hoog op de agenda van jongeren. We merken dit jaar een opvallende trend in de producten die jongeren ontwikkelden voor de Food At Work Student Awards: vaak proberen ze plantaardige producten – fruit, groenten, zeewier of noten – op een originele manier te verwerken in producten waar je die misschien niet verwacht. Denk bijvoorbeeld aan een bladerdeeg (door KU Leuven, red.) of macarons”, zei Jan Vander Stichele, voorzitter van Fevia, tijdens het event in de Wild Gallery in Vorst.

Circulair ondernemen

Vander Stichele: “Daarnaast zien we ook de duurzaamheidstrend zich voortzetten. Circulair ondernemen is steeds meer de norm. Net als veel van onze bedrijven zoeken ook jongeren naar manieren om niets verloren te laten gaan. Ze verwerken bijvoorbeeld restproducten, die vroeger naar veevoeding gingen, nu in nieuwe producten die we binnenkort misschien in de winkel terugvinden.”

Het Food Forward event bracht ruim 200 deelnemers met vertegenwoordigers van meer dan 40 voedingsbedrijven samen met 33 jongerenteams rond de uitdagingen voor de voeding van morgen.

Visie op de voeding van morgen

Op het gloednieuwe Food Forward event maakten Fevia en sectorfonds Alimento de winnaars bekend van de Food At Work Student Awards, een reeks innovatiewedstrijden voor studenten uit het hoger onderwijs en leerlingen uit het secundair onderwijs. “Onze sector groeit en creëert veel jobs, maar we staan voor de uitdaging om die jobs vandaag en ook morgen ingevuld te krijgen. Voedingsbedrijven hebben in ons land dagelijks gemiddeld 1.500 vacatures openstaan. We moeten jongeren dus warm maken voor een carrière in de voedingsindustrie”, zegt Bart Buysse, CEO van Fevia.

“Dat doen we onder meer met de Food At Work Student Awards waarbij we jongeren uitdagen om een innovatief en duurzaam voedingsproduct te ontwikkelen dat in de toekomst in de winkelrekken zou kunnen liggen. Of, in het geval van de Food At Work Techno Awards, een technische oplossing voor een bestaand probleem in een voedingsfabriek uit te werken.”

StratiVeg bladerdeeg

De eerste prijs voor de Food At Work Ecotrophelia Awards (voor studenten uit het hoger onderwijs) gaat naar een team van de KU Leuven. Hun product StratiVeg is een bladerdeeg met 30% groenten, bevat minder vetten dan een traditioneel bladerdeeg en is een bron van vezels. De tweede plaats gaat naar een team van de UCLouvain voor Inca Spread: een smeerpasta gemaakt uit kruiden en zaden van Sacha inchi, een plant afkomstig uit Zuid-Amerika. Het is rijk aan omega-3 vetzuren en aan eiwitten.

Crus Tu cakeje

In de Food At Work Vlaanderen Awards voor leerlingen uit het Nederlandstalig secundair onderwijs ging een team van Ter Groene Poorte Voedingstechnieken aan de haal met de hoofdprijs. Hun product Crus Tu is een licht zoet en vezelrijk cakeje met een zacht aroma van groenten en noten. Het is dus een gezond alternatief als tussendoortje. De tweede prijs ging naar een team van ZAVO die met hun concept Vegetaron het zoete van een macaron combineren met het hartige van een groentevulling. Zo steken ze een aantal vergeten groenten en kruiden in een hip, smaakvol jasje.

Allo Végéta yoghurt

Een team van het Athénée Royal Agri-St-Georges ging lopen met de eerste prijs in de Food At Work Awards Wallonie voor leerlingen van het Franstalig secundair onderwijs. Hun product Allo Végéta is een yoghurt met groenten en verrijkt met aloë vera. Met een verrassende smaak en laag caloriegehalte ontwikkelde dit team een zeer vooruitstrevend product. De tweede prijs in deze categorie gaat naar Cooks, een hartig biologisch koekje ontwikkeld door een team uit het Collège des Etoiles.

Food At Work Techno Awards

De Food At Work Techno Awards waren toe aan hun tweede editie en werden gewonnen door een team van Via Tienen voor hun project bij Kim’s Chocolate. Het team ontwikkelde een prototype op maat: door middel van een optische sensor wordt de spuitmond van de sierlijntjes op pralines automatisch opnieuw gecentreerd naar de juiste positie. Dit vermindert de productuitval. De tweede prijs ging naar een team van Emmaüs te Aalter voor hun project bij sauzenproducent Delino. Ze ontwikkelden een flessenklem en druppelgoot, waardoor flessen niet meer omvallen en er geen sauzen op de buitenkant van de flessen terechtkomen.

Reageer op dit artikel