nieuws

IFFA 2019: Vleesfabriek van de toekomst

Algemeen

IFFA 2019: Vleesfabriek van de toekomst

De vleesfabriek van de toekomst is een belangrijk thema van de IFFA van 4 tot en met 9 mei in Frankfurt. Een greep uit het aanbod: automatiserings- en softwareoplossingen om de productie en logistiek van vleesverwerkingsfaciliteiten verder te verbeteren, bouwen volgens BREEAM, wegers met een gepatenteerd 3D camerasysteem, apparaten die beter met elkaar communiceren.

CSBSystem: Digitize & Automate Your Business

Digitize & Automate Your Business. Onder dit motto staat CSBSystem dit jaar op de IFFA. ‘Alles wat de slimme vleesfabriek nodig heeft’, is de beknopte beschrijving van de beurspresentatie van CSB. Zo toont de industriespecialist onder meer oplossingen op het gebied van Smart ERP, Smart Meat Factory, Smart Greenfield en Slimme optimalisatie.

CSB presenteert drie ERP-varianten: de nieuwe Basic ERP, specifiek ontwikkeld voor kleinere bedrijven, Factory ERP voor productiefaciliteiten van bedrijfsgroepen en Industry ERP als turn-key oplossing. De systemen variëren wat betreft hun niveau van complexiteit en reikwijdte, maar iedereen kan de taak van een centraal zenuwstelsel in vleesfabrieken aan. Naast commerciële en productbeheerfuncties vergemakkelijkt het CSB-systeem bijvoorbeeld realtime bewaking van machines, plant het complexe productieprocessen of -besturingen, en automatiseert het complete magazijnen. Op een speciale eilandexpositie op de stand van CSB kunnen bezoekers meer te weten komen over de individuele oplossingen, en advies krijgen van experts.

Smart Meat Factory

Onder de noemer ‘Smart Meat Factory’ presenteert CSB automatiserings- en softwareoplossingen om de productie en logistiek van vleesverwerkingsfaciliteiten verder te verbeteren. Dit omvat het controlestation CSB Linecontrol, dat de monitoring van productie- en verpakkingsmachines en de algehele apparatuureffectiviteit (OEE) verbetert. Industriële beeldverwerking heeft ook veel potentieel: het CSB-systeemherkenningssysteem kan bijvoorbeeld het type kratten, de inhoud alsmede de emballage herkennen op een snelle en geautomatiseerde manier, terwijl de CSB Image Meater automatische niet-invasieve sortering van varkenszijden mogelijk maakt.

Smart Greenfield

Bezoekers van de beurs kunnen ook op de stand van CSB ontdekken hoe ze hun nieuwe vleesverwerkingsfaciliteiten kunnen ontwerpen, zodat deze geschikt zijn voor de digitale toekomst. Rekening houden met de informatiestroom is al in de planningsfase steeds belangrijker. Uiteindelijk moeten alle grondstof-, fabrieks- en productgegevens van de lopende activiteiten naadloos worden vastgelegd en efficiënt worden doorgegeven, bijvoorbeeld om de traceerbaarheid te waarborgen. ‘We ondersteunen onze klanten bij de digitalisering, of het nu gaat om het plannen van nieuwe gebouwen, de digitale evolutie van bestaande fabrieken of volledig gedigitaliseerde vleesverwerkingsfaciliteiten’, zegt Erwin Kooke, area manager Meat CSB-System.

Slimme optimalisatie

Andere belangrijke onderwerpen die CSB tijdens de IFFA aansnijdt, zijn oplossingen voor vleesfabrieken om hun processen te optimaliseren, de materiaalinvoer te verminderen en de kosten te drukken. Neem bijvoorbeeld de CSB-inkoopoptimalisatie, waarmee tot 5 procent aan materiaalkosten bij de aanschaf kan worden bespaard. Of de receptoptimalisatie, die een speciaal algoritme gebruikt om de samenstelling van worstrecepten te optimaliseren om de materiaalkosten met ongeveer 5 procent te verminderen. Als het gaat om transportkosten, maakt CSB-Route Optimization zelfs besparingen tot 15 procent haalbaar.

Bezoek slimme fabrieken

Bezoekers die hun reis naar de beurs willen upgraden met inzichten in de praktijk bij andere vleesverwerkende bedrijven, kunnen zich aanmelden voor de Meat Business Days. Tijdens een rondleiding langs Europa’s meest geavanceerde vleesproducenten maken de deelnemers kennis met innovatieve automatiseringsoplossingen, beeldverwerkingstechnologieën en volledig geoptimaliseerde toeleveringsketens. Op 9 mei biedt CSB, naast de fabrieksrondleidingen, de Meat Business Day met presentaties over best practices uit de vleesindustrie.

Stand B81 in Hal 11.1

Bouwen volgens BREEAM op stand RBK Group

RBK Food Projects laat de laatste ontwikkelingen op het gebied van bouwen volgens BREEAM zien en neemt bezoekers van de IFFA mee in de wereld van duurzaam ontwikkelen en bouwen. RBK Automatisering toont tijdens een live demonstratie de nieuwe modules OEE en Lijnbeheer. Tevens worden de modules Contractbeheer en Tickets geïntroduceerd. RBK Group is recentelijk internationaal uitgebreid met RBK Automation GmbH. Vanuit de nieuwe vestiging worden FOBIS® ERP-oplossingen aangeboden aan voedselproducerende bedrijven in Duitsland.

Stand B41 in hal 9.1

Van Uhm exclusief dealer Ferdinand Henneken

Van Uhm & Habuba hebben de machines van Ferdinand Henneken toegevoegd aan hun assortiment. Ferdinand Henneken is in 1977 opgericht en gestart met het produceren van grote liggende tumblersystemen. Anno 2019 wordt het familiebedrijf geleid door de tweede generatie, de broers Volker en Kai Henneken.

Henneken produceert nu tumbler systemen van 150 liter tot 12.000 liter en pekelinjectoren van 21 naalden tot en met 243 naalden. Naast deze machines produceert Henneken ook pekelmengers, steakers en pletters. Stephen van Uhm, directeur Van Uhm & Habuba BV, is blij met deze nieuwe samenwerking. ‘In ons bestaande productgamma was nog ruimte voor industriële tumblers en injectoren. Tevens ontbraken in ons gamma nog de pekelmengers. Henneken is net als wij een familiebedrijf met korte lijnen en bevlogen mensen. Dit zorgt absoluut voor een klik en geeft vertrouwen op een mooie samenwerking.’

Stand E80 in hal 8.0

TREIF biedt toegevoegde waarde door innovatie

TREIF presenteert haar nieuwste snij-innovaties voor het in blokjes snijden, portioneren en in plakken snijden op de IFFA in hal 11.1. Deze noviteiten bieden significante concurrentievoordelen met een focus op flexibiliteit, hygiëne en kwaliteit, evenals lijnexpertise en digitalisering.

TREIF heeft unieke, technische oplossingen voor het snijden ontwikkeld, waaronder het snijden van diepvriesproducten met de AVITOS-machine. Tegelijkertijd worden in dit segment nieuwe standaarden ingevoerd op het gebied van een eenvoudige bediening met behulp van Agile software-oplossingen.

Portioneren

De nieuwe generatie industriële TREIF-portioneermessen, de FALCON-evolutie, maken snel snijden met een extreem hoge doorvoer en een continu betrouwbare precisie mogelijk. De FALCON-evolutie is geschikt voor het verwerken van producten met en zonder botten, voor gewicht-nauwkeurige portionering of zelfs voor het snijden tot een gespecificeerde plakdikte. De nieuwe ‘nanoBlade LongLife’, speciaal ontwikkeld voor perfecte en gewichtsnauwkeurige snijkwaliteit, biedt een aanzienlijk verbeterde levensduur met een langdurige hoge snijkwaliteit.

Snijden

Topkwaliteit, een intelligente gebruikersbegeleiding en een hoge mate van flexibiliteit. Dit zijn fundamentele vereiste voor zowel de in de winkel aanwezige machines als de industriële systemen bij grote verwerkende bedrijven. Op het gebied van slicing presenteert TREIF een nieuw model met als doel om hogere outputs te bereiken door het aantal niet-gebruikte tijden te verminderen en zo een maximaal gebruiksgemak, flexibiliteit en kwaliteit te garanderen.

Stand A71 in hal 11.1

Maak kennis met Industrial Auctions BV

De IFFA is voor veilingbureau Industrial Auctions een uitgelezen kans om zich wederom te bewijzen als hét internationaal opererend online veilingbureau gespecialiseerd in het business to business veilen van machines, inventaris en goederen in de voedings- en drankenindustrie. Met veel kennis, een enthousiast team, veilingen door heel Europa en een uitgebreid netwerk wereldwijd, heeft het bedrijf veilingen gerealiseerd voor gerenommeerde bedrijven zoals Nestlé, Vion Food Group, Koninklijke Peijnenburg en FrieslandCampina.

Stand A67 in hal 9.1

Multipond toont Argus innovatie

De Multipond Multihead MP16-3800-1250-J proteïne weger met gepatenteerd 3D camerasysteem Argus betaalt zich in no-time terug. Wegen met meer performance, zonder specialistische operator én bij moeilijk te verwerken producten. Multipond laat belangstellenden tijdens de IFFA de voordelen van het Argus systeem zien.

Dit systeem voor de Multipond multihead weger is jarenlang doorontwikkeld en in 2018 voor het eerst uitgebreid bij diverse klanten getest, met name op ‘moeilijke’ producten, waar het Argus systeem de grootste performance verbeteringen laat zien. Zo zorgt het systeem voor een hogere verpakkingssnelheid en minder give away per verpakking bij bijvoorbeeld het verwerken van gemarineerde vleesproducten.
Naast het Argus systeem is deze proteïne Multipond ook uitgevoerd met het gepatenteerde Fresh Food profiel ‘stepped profile’. Op basis van dit speciale oppervlakte profiel van de doseergoten, verdeelschotel, bakken en glijgoten, wordt het producttransport van moeilijke producten aanzienlijk verbeterd. Het Argus systeem in combinatie met Fresh Food profiel blijkt zich door de hogere performance ten opzichte van de traditionele multihead uitvoeringen in no-time terug te betalen. Het systeem wordt live getoond op de IFFA.

3D camera’s

De twee Argus 3D camera’s en de Multipond 3D software maken voortdurend een diagnose van de productstroom boven op de Multihead. Ontstaat er een ophoping of ontstaan er ‘gaten’ in de belegging, dan worden die snel herkend. Vervolgens corrigeert de Multipond software de productstromen automatisch door de individuele doseergootjes en verdeelschotel gericht aan te sturen. Omdat het systeem zichzelf regelt, heb je geen specialisten meer nodig om de weger te bedienen of bij wijzigende condities opnieuw in te stellen. Met hogere performance met meer uptime en minder rejects in de verpakkingslijn als gevolg.

Hygiëne

Het onderwerp hygiëne wordt bij de nieuwe J-Generation compleet opnieuw gedefinieerd. De complete constructieve uitvoering van de machine, beginnend bij de zelf ontwikkelde hygiënische bouten via het machineframe tot en met de typeplaat, werd tot in het kleinste detail onder handen genomen en opnieuw ontwikkeld en voldoet nu zelfs aan de strengste hygiënische voorschriften wereldwijd.

Het vermijden van dubbele oppervlakken, spleten, dode en holle ruimten is de basis voor een snelle, betrouwbare en eenvoudige reiniging. Openstaand schroefdraad is betrouwbaar en dicht afgesloten met zelf ontwikkelde hygiënische bouten. Alle horizontale vlakken zijn schuin geconstrueerd, zodat water kan wegstromen. De hellingshoeken zijn echter zodanig aangehouden, dat bijvoorbeeld desinfecterende middelen wel goed kunnen inwerken en niet te snel wegstromen. Bij de fabricage worden uitsluitend materialen gebruikt die geschikt zijn voor de levensmiddelenindustrie. De gebruikte kunststoffen hebben een FDA-toelating en voldoen aan alle EU-verordeningen, zijn detecteerbaar en in de kleur blauw uitgevoerd.

Stand D36 in hal 11

Innovatieve softwareoplossingen voor vleesverwerking

Bizerba demonstreert hoe intelligent gekoppelde hard- en softwareoplossingen kunnen leiden tot meetbare efficiëntieverhogingen en een meer duurzame verwerking in de voedingsmiddelenindustrie. In verschillende productpresentaties biedt Bizerba professionele oplossingen voor alle klantensegmenten aan – van industriële vleesverwerkers tot handelsbedrijven tot lokale slagers.

Bizerba heeft dit jaar als beursthema gekozen voor ‘Explore connected fresh solutions’. Het koppelen van de hard- en softwaresystemen is de hoofdfocus van de beurspresentatie. Bezoekers kunnen de nieuwste oplossingen in hun branche ontdekken in indrukwekkende productpresentaties. Een communicatie-eiland te midden van deze presentaties biedt ruimte voor discussies.

Digitalisering

Digitalisering is ook in de voedselproductie terechtgekomen: processen zijn grotendeels geautomatiseerd. Genetwerkte machines spelen hier een sleutelrol. Eén daarvan is de Wrapper B3, een innovatieve en geheel nieuwe oplossing voor de voorbereidingsruimte. Apparaten zoals de B3 zijn met elkaar verbonden en zorgen voor betere communicatie en gegevensuitwisseling. Uiteindelijk verhoogt dit de effectiviteit, kwaliteit en flexibiliteit van de productie, waardoor hulpbronnen, kosten en tijd worden bespaard. Het productieproces van de order in de online winkel tot de verwerking bij de delicatessenwinkel tot aan het afhalen of afleveren wordt inzichtelijk. Dit zorgt voor een efficiënt verloop van orders en controleprocessen in de retail-sector. Tevens zorgt dit voor een fusie van online en fysieke retail. De volautomatische verpakkings- en prijsetiketteermachine B3, verpakt vers voedsel en zorgt voor een aantrekkelijke productpresentatie. De Wrapper B3 is ontworpen voor verschillende verpakkingsgroottes en materialen. Door de compacte vorm neemt hij weinig ruimte in beslag, maar de bruikbaarheid blijft comfortabel en efficiënt.

Gloednieuwe snijmachine

Met de gloednieuwe snijmachine A660 wordt voor de klanten opnieuw een processtap geschrapt: door op het streefgewicht te snijden, wordt een volgende gewichtscontrole overbodig. De weegfunctie is gekoppeld aan de snijfunctie, waardoor het overschot meetbaar wordt verminderd. De A660 heeft ook een automatische grijper; ideaal voor kant-en-klare producten.

Met de BRAIN2-softwareoplossingen van Bizerba voor de industrie en RetailControl voor detailhandelaren, kunnen de processen stap voor stap worden gevolgd en geëvalueerd. BRAIN2 gebruikt de factoren prestatie, kwaliteit en beschikbaarheid om de effectiviteit van het volledige systeem te analyseren en zo voor transparantie te zorgen. De beheersoftware RetailControl kan worden gebruikt voor het bewaken en onderhouden van de complete uitrusting van bijvoorbeeld de winkel. Installaties en updates kunnen centraal en automatisch worden beheerd.

Food Waste Tracking

Met de Food Waste Tracking zijn productiemedewerkers al alert op duurzaamheid in de omgang met voedsel. Ze gebruiken getraceerd voedsel om te bepalen hoeveel het verlies van ongeplande afvalstoffen is. De intelligente beheer- en bewakingsoplossingen met real-time gegevens, maken nieuwe digitale diensten mogelijk, zoals voorspellend onderhoud; een innovatieve oplossing die Bizerba haar klanten reeds kan aanbieden. Een andere manier om uitvaltijd te verminderen, is verbeterde service: onderhoud op afstand door de ogen van productiemedewerkers. Met de smartphone of smart-bril ziet de onderhoudstechnicus wat de medewerker bij de klant ziet. Hij kan hem zo specifieke instructies geven om het technische probleem op te lossen, zonder op locatie te zijn.

Stand A11 in hal 11.1

‘360° VHVISION’: innovatieve producten, technologieën en diensten

Van Hees draagt tijdens de IFFA het motto ‘360° VHVISION’ uit. Het bedrijf laat een zeer uitgebreid portfolio zien, dat wereldwijd inzetbaar en toekomstgericht is.

Met het nieuwe ‘Competence Center Food.PreTECT’ is Van Hees een zelfstandige aanbieder geworden voor oplossingen en diensten voor de gehele levensmiddelenindustrie. Een team van experts ontwikkelt voor levensmiddelenproducenten individuele oplossingen op het gebied van levensmiddelenveiligheid en -houdbaarheid. Zij voeren risicoanalyses uit en ontwikkelen klantspecifieke oplossingen op maat. Het gaat daarbij om het waarborgen van de veiligheid in alle stadia van het product en het zorgen voor verse producten van hoge kwaliteit gedurende de hele houdbaarheidsperiode.

Rijpingscultuur

De PRIMAL SK Royal Rapid M is één van de recente ontwikkelingen van het Kurt-van-Hees-fonds voor ‘clean-label’ producten. Met deze nieuwe innovatieve rijpingscultuur PRIMAL SK Royal Rapid M wordt door een nieuwe procestechniek van de rijpingscultuur in kortere tijd een mild en vol smaakprofiel van langgerijpte droge worst bereikt, zonder gebruik te maken van smaakversterkers, aroma’s of schimmelculturen. Hiermee wordt invulling gegeven aan de vraag naar veilige, smaakvolle ‘clean-label’ producten.

Stand B20 in hal 12.1

Bron: Vleesmagazine.nl

Reageer op dit artikel