nieuws

Mogelijkheden van zeewier en microalgen in voeding

Algemeen

Mogelijkheden van zeewier en microalgen in voeding

In het nieuwe Interreg 2 Zeeën-project ValgOrize zoeken 12 partners uit België, Frankrijk, Nederland, en Groot-Brittannië een duurzame manier om zeewier en microalgen te kweken voor voedseltoepassingen voor de Europese markt. ILVO coördineert het project.

“Europa wil duurzame voedselproductie, voedselproducenten willen een consistente en betrouwbare aanvoer van grondstoffen en consumenten willen voedsel dat goed smaakt”, legt coördinator Johan Robbens van ILVO uit. “Mits een betere kennis over de kweek en de smaak, passen zeewier en algen perfect in dat plaatje.”

Smaakprofiel karakteriseren

De komende drie jaar analyseren en karakteriseren de projectpartners van ValgOrize het smaakprofiel van populaire soorten zeewier en microalgen. ILVO zal daarvoor een smaakpanel opleiden. “Dat panel wordt getraind om verschillende smaken en geuren te onderscheiden in verschillende intensiteiten”, verduidelijkt Geert Van Royen (ILVO). “Uiteindelijk zal het zowel algenpoeders als afgewerkte algenproducten profileren én karakteriseren.”

Ook zal gekeken worden naar de invloed van aminozuren, polysachariden in het zeewier en de algen op kleur, geur, smaak of mondgevoel, en aansluitend naar de wijze waarop deze sensorische kenmerken tijdens de kweek kunnen beïnvloed worden met het oog op optimalisatie van de smaak.

Voedselveiligheid en voedingswaarde

Naast de sensorische parameters zullen de onderzoekers ook de chemische en microbiële veiligheid en de nutritionele samenstelling van zeewieren en algen onder de loep nemen, en zullen ze testen hoe algen op een duurzame en kostenefficiënte manier gekweekt, geoogst, verwerkt, getransporteerd en voor langere tijd bewaard kunnen worden, zonder in te boeten aan kwaliteit.

Reststromen

Tot slot zal nagegaan worden welke toepassingen er zijn voor voerder en algenreststromen van de voedingsindustrie. Meer concreet zal ILVO bekijken of het toevoegen van algen in kippenvoeder invloed heeft op de groei van leghennen en vleeskippen en op de kwaliteit van het vlees en de eieren.

 

Reageer op dit artikel