nieuws

KU Leuven-fonds zet wetenschappelijk belang van gistonderzoek in de kijker

Algemeen

Het Brewing Science Serves Health Fund van de KU Leuven reikte eerder deze maand twee awards uit.  De laureaten van de BSSH Awards zijn doctor Morgane Boone van University of California San Francisco en Sir Paul Nurse, directeur van het Francis Crick Institute en Nobelprijswinnaar voor Fysiologie – Geneeskunde in 2001.

KU Leuven-fonds zet wetenschappelijk belang van gistonderzoek in de kijker

Bij gist zullen veel mensen in de eerste plaats denken aan bier, brood en wijn, maar in de wetenschap zijn gisten van nog veel meer markten thuis. Gistcellen zijn belangrijk om de werking van menselijke cellen te bestuderen, zegt professor Kevin Verstrepen (VIB-KU Leuven Center for Microbiology). “Veel basisprocessen die in menselijke cellen optreden, vinden ook plaats in gistcellen. Omdat je ze eenvoudig kan kweken, zijn gistcellen een zeer waardevol onderzoeksmodel. Veel inzichten in de biologie en geneeskunde komen voort uit gistonderzoek.”

Brouwerij De Koninck

Dat belang wil het Brewing Science Serves Health Fund van de KU Leuven meer in de kijker zetten. Het fonds is opgericht door alumnus Bernard Van den Bogaert, voormalig CEO van Brouwerij De Koninck, en wordt mee ondersteund door brouwerij Duvel Moortgat. Het fonds stimuleert onderzoek dat zich op het snijvlak bevindt van bierwetenschap en fundamentele biologie. Daarom reikt het ook onderscheidingen uit aan innovatieve gistonderzoekers.

Twee laureaten

Sir Paul Nurse, directeur van het Francis Crick Institute (Londen), kreeg de BSSH Award voor zijn fundamentele bijdrage aan een beter begrip van de celcyclus. Aan de hand van een Afrikaanse biergist ontrafelden Nurse en zijn team hoe cellen zich delen en welke mechanismen dat proces in goede banen leiden. Die inzichten zijn cruciaal, onder meer voor kankeronderzoek. In 2001 ontving Paul Nurse, samen met Leland Hartwell en Tim Hunt, de Nobelprijs voor Fysiologie – Geneeskunde.

De tweede award gaat naar Dr. Morgane Boone. Zij behaalde haar doctoraat aan het VIB-UGent Center for Medical Biotechnology en is nu actief aan de Universiteit van Californië. Haar onderzoek richt zich op het gebruik van gisten voor de productie van eiwitten. Een belangrijk voorbeeld hiervan is de aanmaak van insuline via gisten.

Professor Nico Callewaert begeleidde Morgane Boone tijdens haar doctoraat. “Dr. Boone bestudeerde meer dan honderd verschillende eiwitten en identificeerde via computermodellen welke geschikt zijn voor productie in gisten. Dit is een nieuwe wetenschappelijke benadering en kan leiden tot een efficiëntere en duurzame productie van medicijnen.”

Reageer op dit artikel