nieuws

Innovatieprijs voor visversheidscamera

Duurzaamheid & MVO

Innovatieprijs voor visversheidscamera

Het Nederlandse bedrijf CondiFood heeft de Herman Wijffels prijs gewonnen met de visversheidscamera. Deze prijs wordt elk jaar uitgereikt aan bedrijven die duurzame innovaties in de maatschappij introduceren. De technologie komt uit de ruimtevaart.

Met dit camerasysteem wordt de versheid van vis automatisch en objectief beoordeeld. Dit gebeurt met de hyperspectrale camera’s. Oorspronkelijk waren deze camera’s alleen beschikbaar voor de ruimtevaart. Het moederbedrijf van Condifood, Cosine,  ontwikkelde deze camera’s om foto’s van de aarde te maken. CondiFood besloot gelijksoortige camera’s in te zetten voor de voedselindustrie.

Tweehonderd kleuren          

Met dit systeem wordt elke vis gecontroleerd op versheid. Steekproeven zijn door dit systeem niet meer nodig. De vis gaat via een lopende band door de camera heen. De spectrale camera onderscheidt tweehonderd kleuren van elkaar. De vis wordt gekeurd op bijvoorbeeld de kleur van de kieuwen of de helderheid van de ogen. Vervolgens vergelijkt de camera deze kenmerken met een verse vis, zo bepaalt de camera de versheid van de vis. 

Reageer op dit artikel