nieuws

Aqua4C start duurzame kweek Omega Baars

Duurzaamheid & MVO

Aqua4C start duurzame kweek Omega Baars

Op 1 april start het Leuvense spin-off bedrijf Aqua4C in haar nieuwe onderkomen te Kruishoutem met de duurzame kweek van Omega Baars. Eind dit jaar is de lokaal geproduceerde vis verkrijgbaar.
De gesloten productie is geautomatiseerd en geïntegreerd met een tomatenkwekerij.

“De productie-integratie is een unicum. We betrekken elektriciteit en warmte van voor het kweken van de vis en leveren water voor de teelt van de tomaten”, legt zaakvoerder Stijn Van Hoestenberghe van Aqua4C uit. 

Innovatie is troef

Innovatie is duidelijk  troef bij het bedrijf. De aandeelhouders, afkomstig uit de industrie en de wetenschap, willen door een duurzame bedrijfsvoering bijdragen aan de economische en ecologisch verantwoorde aquacultuursector. Hoewel globaal de helft van de geconsumeerde vis gekweekt wordt, staat aquacultuur in België met een productie van 50 ton nog maar aan het begin van deze ontwikkeling. 

Aanzienlijke investeringen

Dit ligt niet aan het wetenschappelijk onderzoek, weet  de zaakvoerder en bio-ingenieur Stijn Van Hoestenberghe. “De investeringen in voldoende schaalgrootte zijn aanzienlijk, mede door de ecologische uitdagingen.”  Aqua4C heeft een productiecapaciteit van 200 ton per jaar en de totale investering in het nieuwe bedrijf bedraagt circa 3,5 miljoen euro. Van Hoestenberghe: “Vertrouwen in duurzame lokaal geproduceerde gezonde vis zorgde voor de financiële inbreng, van de aandeelhouders en de bank.” Vlaamse en Europese subsidies van FIVA en EFMZV maakten de nieuwbouw mogelijk.

 

Het volledige verhaal is recent verschenen in VMT Food 1, 2015

Reageer op dit artikel