nieuws

Tetra Pak goed op weg naar milieudoelstellingen 2020

Duurzaamheid & MVO

Tetra Pak goed op weg naar milieudoelstellingen 2020

Tetra Pak heeft in 2014 verdere vooruitgang geboekt bij de 2020-milieudoelstellingen. Zo werd vorig jaar de allereerste volledig hernieuwbare kartonnen drankverpakking op de markt gebracht: de Tetra Rex Bio-based. Deze wordt getest door Valio in winkels door het hele land.

In 2014 wist Tetra Pak ook de Forest Stewardship Council (FSC)-certificering te behalen voor de laatste zeven van de 92 Tetra Pak-vestigingen. Nu kan het bedrijf overal ter wereld FSC-gelabelde verpakkingen leveren. Dit waren er in 2014 alleen al 44 miljard (38% meer dan in 2013) en sinds de eerste verschijning van het FSC-logo in 2007 al 130 miljard. Specifiek voor de in België geleverde gelabelde verpakkingen ligt dit percentage op maar liefst 86%. Dat is 16% hoger dan in Nederland.

Bijna twee keer beter dan sectorgemiddelde

De CO2-uitstoot door de gehele Tetra Pak-waardeketen is sinds 2010 8% gedaald ondanks een productiestijging van 7% in dezelfde periode; voor Tetra Pak als bedrijf zelf steeg het productievolume sinds 2010 met 13% terwijl de uitstoot 1,5% lager is dan dat jaar. Tetra Pak steeg in 2014 sterk in de lijst van het Carbon Disclosure Project: van 91 naar 97, tegen een sectorgemiddelde van 53. Het bedrijf behaalde een waardering A, tegenover een B in 2013 en een sectorgemiddelde C. 

Klanten helpen minder energie te verbruiken

Tetra Pak introduceerde tevens nieuwe voedselverwerkings- en verpakkingsoplossingen om klanten te helpen hun eigen impact op het milieu te verminderen, en hen efficiënter te laten produceren. Dit betrof: 

• De Tetra Therm® Aseptic Flex, een aseptische verwerkingseenheid die zuivelproducenten de hoogste UHT-prestaties tegen de laagste milieu-impact biedt;

• Een nieuw hoog-zuur pasteurisatieproces voor sappen waardoor producenten tot 20% op het energieverbruik besparen doordat de temperatuur van het tweede pasteurisatieproces van 95°C daalt naar 80°C, met behoud van veiligheid en kwaliteit van het eindproduct;

• Een breder scala aan biobased doppen en -sluitingen. Bio-based doppen verminderen de CO2-uitstoot met 14-19% vergeleken met op olie gebaseerde plastics.

651.000 ton gerecycleerde drankverpakkingen

Tetra Pak spande zich onverminderd in om vooruitgang te boeken in het recycleren van drankkartons. In 2014 werd 651.000 ton aan kartonnen drankverpakkingen wereldwijd gerecycleerd, een stijging van 28.000 ton ten opzichte van 2013. Dit vertegenwoordigt 26% van de jaarlijkse levering van het bedrijf en is nog relatief laag vergeleken met de 2020-doelstelling van 40%. Echter, het bedrijf blijft zich inzetten, en werkt samen met haar partners om de uitdagingen aan te pakken, zoals het gebrek aan infrastructuur in opkomende markten. Wat recyclage resultaten betreft, spant België de kroon, met een uitzonderlijk hoog recyclingspercentage van bijna 90%.    

Separable Top

Om het recycling proces te ondersteunen, introduceerde het bedrijf Tetra Top® met Separable Top voor zowel gekoelde als langhoudbare producten. Hierbij kan het plastic deksel eenvoudig losgehaald worden van de kartonnen huls waardoor de delen afzonderlijk kunnen worden verwerkt.

Reageer op dit artikel