nieuws

Pas over 5 jaar duurzame Noordzee kabeljauwvisserij

Duurzaamheid & MVO

Pas over 5 jaar duurzame Noordzee kabeljauwvisserij

De kabeljauwpopulatie in de Noordzee is tijdens de jongste 8 jaar meer dan verdrievoudigd. In 2006, het absolute dieptepunt, werd de totale biomassa aan kabeljauw nog geschat op 21.000 ton. De jongste berekeningen van het kabeljauwbestand, in 2014, komen uit op 68.000 ton.

“Om van een biologisch gezonde kabeljauwpopulatie te spreken, die duurzame visserij mogelijk maakt, moeten we echter naar 150.000 ton. Als het huidig herstel zich doorzet kunnen we daar zitten binnen een jaar of 5”, bevestigt ILVO visbestandsspecialist Kelle Moreau.

Overbevissing

De reden waarom kabeljauw het lang moeilijk heeft gehad in de Noordzee is overbevissing.  Europa heeft daarom al sinds 2000 sterke vangstquotabeperkingen opgelegd. Op drie jaar tijd verminderde het quotum voor kabeljauw in de Noordzee met 66% (van 140.000 ton naar 49.300 ton). Vanaf 2003 mogen de vissers per jaar maar tussen 20.000 en 30.000 ton kabeljauw meer boven halen. Ook werden enkele extra maatregelen ingevoerd voor de bescherming van kabeljauw, zoals de sluiting van bepaalde visgronden (in delen van de Keltische zee en van de Noordzee) tijdens het paaiseizoen (februari-maart), en beperkingen op de visserij-inspanning voor die visserijen die veel kabeljauw opvissen.”

Nog geen duurzame vis

Volgens Kelle Moreau zijn de herstelcijfers voor Noordzeekabeljauw hoopgevend. Maar de vis hoort vooralsnog niet thuis op de lijst ‘duurzame vis’. Daarvoor moet het aanwezig visbestand nog verder aangroeien. Een ‘duurzame’ visserij vereist bovendien ook gunstige beoordelingen voor andere effecten van de visserij, zoals bodemschade en de bijvangst van niet-doelsoorten.

 

Reageer op dit artikel