nieuws

“Meer Belgische landbouwproducten kopen”

Duurzaamheid & MVO

“Meer Belgische landbouwproducten kopen”

Federaal minister van Landbouw Willy Borsus (MR) benadrukte op de landbouwbeurs in Libramont dat de Belgen meer Belgische groenten, fruit en vlees moeten kopen. Hij verhoogt ook het exportbudget. Premier Charles Michel (MR) pleitte in Libramont voor een correcte prijs voor de boeren.

Premier Charles Michel (MR), die onverwacht de landbouwbeurs bezocht, stak de boeren een hart onder de riem . “De landbouw is een zeer belangrijke sector. Het is een economische sector die we moeten ondersteunen, met name met middelen van het federale niveau. Maar ik wil ook strijd leveren op Europees niveau”, aldus de premier. “We moeten respect hebben voor hun werk en die erkenning wordt uitgedrukt in een correcte prijs”, aldus de eerste minister. Hij benadrukte nog dat een stabiele prijs ook belangrijk is. 

Neerwaartse spiraal

De Belgische landbouw zit in een neerwaartse spiraal. Het aantal landbouwbedrijven daalde van 65.000 in 2000 tot 37 000 nu. Het grootste probleem zijn de lage prijzen die de boeren krijgen, waardoor ze met verlies moeten verkopen. 

Hoge kwaliteit biedt kansen

Het Russisch invoerverbod heeft België gedwongen om uit te kijken naar andere afzetmarkten, vooral in Zuidoost-Azië, in het bijzonder China, en het Midden Oosten. De bevolkingsgroei in die regio’s en de stijging van het welvaartspeil biedt kansen aan de Belgische uitvoer. De hoge kwaliteit van de landbouw- en voedingsproducten biedt kansen. 

Uitvoer bevorderen

Om uitvoer naar derde landen te bevorderen vertelde federaal landbouwminister Borsus dat in 2016 1,47 miljoen euro extra wordt uitgetrokken voor het versterken van de dienst “internationale relaties” van het FAVV te versterken in zijn beleid. De uitvoer van voedingsproducten bedraagt 39,4 miljard euro. Zo’n 16 procent daarvan gaat naar landen buiten de Europese Unie.

Reageer op dit artikel