nieuws

Week van de Fair Trade start met de ‘Fair Banana Day’

Duurzaamheid & MVO

Week van de Fair Trade start met de ‘Fair Banana Day’

2,34 euro, zoveel denkt de Belg te betalen voor 1 kg bananen. Toch vinden we in de supermarkt soms bananen aan stuntprijzen van ongeveer 1 euro per kg. De bananenboer in het Zuiden heeft minstens 0,40 euro per kg nodig voor een duurzame productie. Stuntprijzen maken dat onmogelijk.Fair Trade schreef daarom een Yellow Paper.

Om Belgen en supermarkten bewust te maken van het belang van een faire prijs roept Fairtrade Belgium vandaag uit tot ‘Fair Banana Day’. Ze start daarmee de campagne ‘Trek recht wat krom is’ en wil alle stuntbananen voorgoed de winkel uit.

Strijd om de consument

De strijd om de consument is hard en staat supermarkten in de weg om resoluut en consequent te kiezen voor duurzaamheid. De prijzenslag wordt onder meer gevoerd met bananen, een van de meest verkochte producten in de supermarkt. De Belg betaalt gemiddeld 1.66 euro voor een kg bananen en soms zelfs een stuntprijs van om en bij de euro.

Iedereen verliest

Op termijn verliest iedereen aan deze prijzenslag. Bananenboeren blijven gevangen in armoede, de voedingsindustrie en supermarkten zien hun marges dalen en ook de consument levert in aan kwaliteit. Uit een studie in opdracht van Fairtrade Belgium blijkt bovendien dat de doorslaggevende aantrekkingskracht van bananen niet uitgaat van de prijs (70%) maar wel van de kwaliteit (87%). Supermarkten doen er volgens Fairtrade dus goed aan om bananen van goede kwaliteit aan te bieden én het stunten achterwege te laten.

Trek recht wat krom is

Vooral de bananenboer betaalt het gelag: het gevolg van een jarenlange druk op de prijzen is dat de boeren minder krijgen voor hun bananen ondanks de sterk gestegen productiekosten. Zo stegen de kosten van verscheping en meststoffen de laatste vijftien jaar met meer dan 200%, van de verpakking met meer dan 60% en steeg de levenskost daarenboven met 85% (Colombia) of zelfs 350% (Dominicaanse republiek). Dit terwijl de verkoopprijs in ons land van een kg bananen sinds 2008 licht daalde.

Yellow Paper

Deze scheef gegroeide situatie moeten we recht trekken. Daarom lanceert Fairtrade Belgium een sensibiliseringsactie, onderbouwd door haar witboek ‘Yellow Paper’. Fairtrade Belgium pleit hierin voor een voedingsketen die correcte prijzen hanteert en daarbij voldoende transparantie biedt. Deze zijn nodig om de kosten voor een duurzame productie te dekken en marge te voorzien voor ontwikkelingskosten van de boeren en hun coöperaties. Een groep experten berekende – in opdracht van Fairtrade International – dat een boer minstens 0.40 euro moet verdienen voor een kg bananen. Stuntbananen aan extreem lage prijzen kunnen die zekerheid onmogelijk bieden.

Niet duurzaam onbetaalbaar

“Eigenlijk zouden niet duurzame producten onbetaalbaar moeten zijn want ze hebben een extreem hoge kost maar die is niet direct zichtbaar. Bijvoorbeeld, als boeren niet kunnen leven van hun oogst dan is er geen toekomst meer in de landbouw. Dan lonkt de stad of een vlucht naar het buitenland. Dat is maar één aspect. Uit de huidige situatie geraken is geen utopie. De marktwerking en de prijszetting in de winkels moeten veranderen. Het koopgedrag van consumenten kan dan niet anders dan volgen. Daarom roepen we vandaag uit tot ‘Fair Banana Day’, om voortaan enkel nog figuurlijk ‘rechte’ bananen te kopen en ‘kromme’ uit de markt te bannen,” besluit Lily Deforce directeur van Fairtrade Belgium.

Reageer op dit artikel