nieuws

Unilever stimuleert opschalen schonere brandstoffen

Duurzaamheid & MVO

Unilever stimuleert opschalen schonere brandstoffen

Unilever en het INEA , het Europese Innovation and Networks Agency, tekenden een driejarig contract voor het verder ontwikkelen van een Europese infrastructuur voor LNG als schonere brandstof voor zwaar internationaal wegvervoer. Het Connect2LNG-project sluit naadloos aan op de ambities van het Unilever Sustainable Living Plan, zoals het verlagen van CO₂-uitstoot.
Het voedingsconcern wil een voorlopersrol ververvullen in verduurzaming.

Het Connect2LNG-consortium onder leiding van Unilever vertegenwoordigt zowel de vraag- als aanbodzijde van LNG en bestaat uit de bedrijven CHEP, Iveco, ENGIE en vier logistiek dienstverleners (DHL, Gilbert de Clercq, Perrenot en Vos Logistics). Voordelen van Liquefied Natural Gas zijn 11,5% minder CO₂-uitstoot, 35% minder uitstoot van stikstofoxiden, 95% minder uitstoot van fijnstof en 25-50% minder geluid.

Gebrek aan tankstations

Een groot struikelblok voor investeringen in nieuwe LNG-vrachtwagens is het gebrek aan LNG-tankstations. Door de realisatie van vijf LNG-tankstations langs de belangrijkste Europese transportroutes (Core Network Corridors) in Frankrijk en Duitsland zullen Noordwest- en Zuid-Europa met elkaar verbonden worden. De Europese Commissie steunt het project met een bedrag van € 4,5 miljoen vanuit de Connecting Europe Facility (CEF).

Een industrie in beweging zetten

‘Met het stimuleren van de overgang naar het gebruik van alternatieve brandstoffen, neemt Unilever een leidende rol in het verduurzamen van de transportsector. LNG is een schoon en veilig alternatief voor zwaar internationaal wegvervoer’, aldus Jan Zijderveld, President Europe Unilever. ‘Door haar schaalgrootte kan Unilever een positief signaal afgeven om zo een fundamentele verandering in de transportsector tot stand te brengen. Wanneer wij een stap zetten, zullen anderen volgen en dat zal transportbedrijven en brandstofleveranciers de kritische massa geven die ze nodig hebben en daarmee het vertrouwen om ook een stap te zetten.’

Reageer op dit artikel