nieuws

Chaudfontaine heeft eigen hydraulische turbine

Duurzaamheid & MVO

Chaudfontaine heeft eigen hydraulische turbine

Naast de site van Chaudfontaine is een hydraulische turbine in gebruik genomen. De mineraalwaterbottelarij wil hiermee haar eigen groene-energieproductie opvoeren en zo haar ecologische voetafdruk verder verkleinen. Deze investering bevestigt de lokale verankering van de bottelarij en versterkt haar economische positie in de regio.

De groenste energie is de energie die je niet verbruikt. Deze visie past Chaudfontaine al meerdere jaren toe en met heel concrete resultaten: sinds 2005 verbruikt het bedrijf twee derde minder energie per liter water die wordt gebotteld. Daarnaast wil Chaudfontaine nog meer inzetten op duurzaam energiebeheer door zelf groene energie te produceren dankzij de unieke troeven van de natuur.

Ideale locatie

De ligging van de bottelarij langs de over van de Vesder bleek de ideale locatie voor de bouw van een hydraulische turbine omdat de installatie energie kan halen uit het hoogteverschil tussen een hoog- en een lagergelegen deel van de rivier. Het water wordt door de turbine op zijn hoogste punt uit zijn natuurlijke bedding weggetrokken. Daar heeft het water namelijk de grootste potentiële energie. Die energie wordt door de turbine omgezet en doorgegeven aan een rotoras, die de energie verder verwerkt. Op het einde van het proces stroomt het water opnieuw in zijn natuurlijke bedding.

800.000 euro: resultaat van een regionaal partnership

Voor de totale investering van 800.000 euro sloeg de bottelarij de handen in elkaar met het Waalse Gewest en de Gemeente Chaudfontaine. De turbine zal naar schatting 330 MWh groene energie per jaar produceren (wat overeenkomt met de gemiddelde jaarconsumptie van 94 gezinnen) voor jaarlijks 170 ton minder CO -uitstoot.

12% groene elektriciteit

De mineraalwaterbottelarij is niet aan haar proefstuk toe wat de productie van groene energie betreft. Zo recupereert Chaudfontaine tijdens het bottelen de natuurlijke warmte van het mineraalwater om de gebouwen op de site te verwarmen en heeft het zonnepanelen geplaatst om elektriciteit te produceren.

Momenteel kan Chaudfontaine op eigen kracht in ongeveer 12% van haar elektriciteitsbehoefte voorzien. Daarmee is de mineraalwaterbottelarij uniek in de zoektocht naar innovatieve manieren om zoveel mogelijk groene energie te gebruiken. Maar Chaudfontaine wil haar ecologische voetafdruk nog verder verkleinen en onderzoekt nu al de mogelijkheid om een windturbine te installeren op de site.

Reageer op dit artikel