nieuws

Taskforce WUR moet voedselverspilling terugdringen (+ video)

Duurzaamheid & MVO

Taskforce WUR moet voedselverspilling terugdringen (+ video)

Tijdens de Nationale Voedseltop 2017 vorige week in Nederland werd de Taskforce Circular Economy gelanceerd. Dit initiatief van Wageningen University & Research moet moet er voor zorgen dat de verspilling van voedsel wordt teruggedrongen, en gaat uiteenlopende initiatieven bundelen.

Wageningen University & Research startte dit initiatief in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en de Alliantie Verduurzaming Voedsel, en moet de ontwikkeling naar een circulaire economie versnellen.

Oproep rekenkamer

De organisaties achter de Taskforce geven met deze lancering gehoor aan de oproep van de Europese Rekenkamer, die op 17 januari een rapport uitbracht over voedselverspilling in Europa. In dit rapport meldt de Europese Rekenkamer dat de Europese Commissie meer aandacht moet besteden aan voedselverspilling.

Deelnemers

Verschillende bedrijven hebben zich aangesloten bij de Taskforce. Dit zijn zowel MKB-bedrijven als food-multinationals, en publieke en maatschappelijke organisaties. Enkele namen die deelnemen zijn Royal DSM, Unilever, Lamb Weston / Meijer en McDonald’s Nederland. De Taskforce streeft naar minimaal 100 actieve leden in 2018.

Strategie

In de tweede helft van 2017 zal de Taskforce een nationale strategie en ‘roadmap’ publiceren, waarin concrete doelen en acties voor de lange termijn worden bepaald.

“We bouwen, met bedrijven aan het roer, een ecosysteem waarin we doelgericht werken aan oplossingen en daadwerkelijk economische, ecologische en sociale impact realiseren”, aldus Toine Timmermans, programmamanager bij Wageningen University & Research en mede-initiatiefnemer van de Taskforce.

Reageer op dit artikel