nieuws

Dogma’s over voeding zijn uit den boze

Duurzaamheid & MVO

Dogma’s over voeding zijn uit den boze

Louise Fresco, voorzitter van Wageningen University & Research werd bij de uitreiking van haar eredoctoraat door KU Leuven rector Rik Torfs afgelopen woensdag – net als vier andere eredoctors – bekroond voor haar belangrijke inzichten en de koppigheid waarmee ze die verspreidt en verdedigt. Dogma’s zijn voor eredoctor Louise Fresco uit den boze.

Wetenschappers zijn meestal te bescheiden om zichzelf op een voetstuk te zetten, aldus de rector van KU Leuven Rik Torfs. Zo hoort het ook, want “de wetenschap is groter dan de wetenschapper”. Maar te bescheiden zijn, is ook niet goed: “Daarom vieren we vandaag (tijdens het Patroonsfeest, red.) onszelf en wat ons dierbaar is.” Totaal werden woensdag vier eredoctoraten uitgereikt aan vijf personen.

Misvattingen rechtgezet

Maar wetenschappers maken ook fouten en bezorgen ons soms waanvoorstellingen. De eredoctors die vandaag gehuldigd worden, hebben dergelijke misvattingen rechtgezet, vervolgde de rector. Professor Louise Fresco bestrijdt de waan van de dag en wijst erop dat menselijke voeding méér is dan een kwestie van economie en biochemie. Haar promotoren waren de professoren Wannes Keulemans en Annemie Geeraerd.

Food for thought

Wannes Keulemans vertelde hoe hij de natuurpracht van Lanzarote vergat toen hij er het boek Hamburgers in het paradijs van Louise Fresco aan het lezen was. De Nederlandse hoogleraar en bestuursvoorzitter van de universiteit van Wageningen schrijft dan ook zeer bevlogen en bevattelijk over landbouw, voedsel en voedselproductie. Ze toont onder meer aan hoe duurzame voedselproductie en -consumptie begint bij onze cultuur en onze waardenpatronen.

Dogma’s uit den boze

Dogma’s zijn voor Fresco uit den boze: fastfood in de ban doen is bijvoorbeeld onzin, want hamburgers zijn gemaakt van restvlees dat anders weleens verspild zou kunnen worden. Haar onderzoekswerk, boeken en columns counteren zwart-witdenken en simpele slogans met genuanceerde en onderbouwde standpunten. En haar inzet en engagement inspireren volgens professor Keulemans en copromotor Annemie Geeraerd ook vele academici buiten haar vakgebied.

Erkenning brede wetenschappelijke aanpak

Professor Fresco ziet haar eredoctoraat als een erkenning voor een brede wetenschappelijke aanpak. “De nadruk ligt vandaag vaak op specialisatie, maar het is met een evenwicht tussen diepte en breedte dat je resultaten boekt”, zei Fresco, zeker ook op het vlak van de voedselproblematiek. De héle keten die ons verbindt met die boer aan de andere kant van de wereld moet eerlijk, rechtvaardig en duurzaam zijn. We zijn er allen verantwoordelijk voor dat de wereld beter wordt gevoed.”

Allen verantwoordelijk

Dit eredoctoraat bevestigt voor Fresco ook het belang van nuance in de dialoog tussen wetenschap en samenleving. In tijden van post-truth en alternative facts is dat belangrijker dan ooit. De wetenschap moet luisteren naar de emoties en onderbuikgevoelens van de samenleving, maar mag niet aarzelen om te zeggen wat men niet wil horen. Ze is per definitie contra-intuïtief, en vertelt ons dingen die niet logisch lijken. Dat neemt niet weg dat wetenschap in wezen optimistisch is: een bron van hoop en vooruitgang. Toegepast op Fresco’s domein: we zijn beter gevoed dan ooit. Ook van dat optimisme is het eredoctoraat voor haar een erkenning.

 
Reageer op dit artikel