nieuws

‘Fake News’ over vlees nooit veraf

Duurzaamheid & MVO

‘Fake News’ over vlees nooit veraf

“Slogans en het verspreiden van foutieve informatie brengen de Belgische vleessector nodeloos in diskrediet en voeden onterecht de negatieve perceptie ervan. Of hoe ‘framing’ en ‘fake news’ nooit veraf zijn wanneer het over vleesconsumptie gaat”, meldt de Federatie van het Belgisch Vlees (FEBEV) voorafgaand aan de Dagen Zonder Vlees, die morgen van start gaat.

Op 1 maart gaat de jaarlijkse “bewustwordingscampagne over de impact van onze voedingsgewoontes (lees: vleesconsumptie) op het milieu” van start. In Vlaanderen wordt Dagen Zonder Vlees sinds 2011 georganiseerd, in Wallonië gaat het om de allereerste editie.

Antivleesberichten

Al dan niet toevallig, verschenen in de aanloop naar deze campagne enkele antivleesberichten in de pers. Een sereen, genuanceerd debat over vleesconsumptie wordt daardoor volgens  de Federatie van het Belgisch Vlees (FEBEV) steeds moeilijker omdat sensationele titels de bovenhand krijgen: “Red het klimaat, eet geen biefstuk” (DS, 22/02), “Vleesimport brengt gevaarlijke bacteriën binnen” (DS, 23/02), en ook “Dagen Zonder Vlees”.

Foutieve cijfers

Om de impact van vleesproductie/vleesconsumptie op het milieu te duiden wordt daarenboven gegoocheld met foutieve cijfers over ecologische voetafdruk, waterverbruik en CO2-uitstoot. Zo worden bijvoorbeeld regenwater en landbouwgronden die fungeren als koolstofputten niet in rekening gebracht. “De werkelijke milieu-impact van de vleesproductie ligt als gevolg hiervan een pak lager dan gepresenteerd wordt. Nergens ter wereld wordt immers zo efficiënt vlees geproduceerd als in België”, meldt FEBEV

Gezond voedingspatroon en Belgisch vlees

Uiteraard staat een afwisselend en gezond voedingspatroon voor niemand ter discussie. Lokaal geproduceerd vlees heeft hierin echter ook zijn plaats. Bovendien is dit beter voor het milieu en voor onze lokale landbouw. Een boodschap die gelukkig ook vervat zit in de campagne “Dagen Zonder Vlees”, maar door de campagnenaam overschaduwd wordt.

 
Reageer op dit artikel