nieuws

Ketenoverleg achter besluit verbod onverdoofd slachten

Duurzaamheid & MVO

Ketenoverleg achter besluit verbod onverdoofd slachten

De partners van het Belgisch Ketenoverleg Agrovoeding zijn unaniem tevreden over de beslissing van het Vlaams parlement om onverdoofd slachten te verbieden vanaf 1 januari 2019.

Vanuit het Ketenoverleg werd de voorbije jaren aangedrongen op een pragmatische oplossing inzake het onverdoofd slachten. Na de publicatie van het negatieve advies van de Raad van State over een totaalverbod op onverdoofd slachten, werd Piet Vanthemsche in juli 2016 door Vlaams minister van dierenwelzijn, Ben Weyts, aangesteld als onafhankelijk bemiddelaar.

Praktische uitwerking

Op basis van het eindrapport, dat werd voorgesteld, is de beslissing genomen om elektronarcose vanaf 1 januari 2019 te verplichten voor schapen en kleine herkauwers, en post cut stunning voor runderen. Hierbij wordt onmiddellijk na het kelen verdoofd, en is er in de praktijk weinig verschil ten opzicht van de traditionele slachting. Het dier wordt ogenblikkelijk verdoofd waardoor de impact van de snede voor het dier niet merkbaar is.

Het Ketenoverleg zal het eindverslag van bemiddelaar Piet Vanthemsche op korte termijn bestuderen om de stopzetting van het onverdoofd slachten praktisch uit te werken.

Belgisch Ketenoverleg

Het Belgisch Ketenoverleg, waaronder Boerenbond, Febev, FEVIA, Comeos, brengt sinds 2009 op vrijwillige basis de verschillende schakels uit de Belgische agrovoedingsketen rond de tafel. De inzet is de duurzame ontwikkeling van de Belgische agrovoedingsketen binnen een evenwichtig en stabiel kader.

Foto: GAIA 
Reageer op dit artikel