nieuws

Europees Parlement wil voedselverspilling voor 2030 halveren

Duurzaamheid & MVO

Europees Parlement wil voedselverspilling voor 2030 halveren

Het Europees Parlement (EP) heeft een aantal nieuwe maatregelen naar voren gebracht om de jaarlijkse voedselverspilling van 88 miljoen ton te halveren voor 2030.

Dit doel wil het EP behalen door de consument de houdbaarheidsaanduidingen op verpakkingen beter te laten begrijpen en door voedseldonaties belastingvrij te maken.

‘Tenminste houdbaar tot’ term

Het Europees Parlement laat weten dat consumenten veel voedingsmiddelen weggooien, omdat verpakkingstermen niet goed begrepen worden.
Nationale autoriteiten zullen, bij intreding van de nieuwe maatregelen, worden gevraagd om consumenten beter te informeren over de ‘tenminste houdbaar tot’ en de ‘tenminste goed tot’ termen.

Distributie en consumptie

“In de westerse landen komt voedselverspilling voornamelijk voor bij de distributie en bij de consumptie. Iedereen is daarom verantwoordelijk om dit probleem de kop in te drukken,” vertelt parlementariër Biljana Borzan, lid van de Kroatische sociaaldemocratische partij.
“Het rapport vraagt naar een gecoördineerd beleid om etiketten, aansprakelijkheid en educatie te verbeteren. De meeste consumenten begrijpen de precieze betekenis van ‘tenminste houdbaar tot’ en ‘tenminste goed tot’ op verpakkingen niet.”

Voedseldonaties

Ook vragen de europarlementariërs aan de Europese Commissie om wijzigingen aan te brengen in de BTW-richtlijnen, zodat voedseldonaties belastingvrij kunnen worden uitgevoerd.

“Met het gemeenschappelijke btw-stelsel moeten we belastingvrijstellingen kunnen regelen. Een vorm van ‘barmhartige Samaritaan’-wetgeving op Europeesniveau kan leiden tot grotere hoeveelheden voedseldonaties en de voedselverspilling te verminderen,” aldus Borzan.

Eerste reductie voor 2025

De parlementariërs roepen EU-landen op voedselverspilling met dertig procent te reduceren voor 2025 en vijftig procent voor 2030. Dit zal bijdragen aan de verpakkingsverspillingsdoelstelling die het EP in maart al opstelde.

Tijdens de plenaire sessie van 15 en 18 mei zal de Europese Commissie stemmen over dit onderwerp.

Reageer op dit artikel