nieuws

“Kies voor minder, maar beter vlees met bio!”

Duurzaamheid & MVO

“Kies voor minder, maar beter vlees met bio!”

Bioforum Vlaanderen start op 3 juni met de campagne “Kies voor minder, maar beter vlees met bio!”. Zeg niet zo maar vlees tegen biologisch vlees, benadrukt de organisatie. “Want biovlees wordt geproduceerd volgens heel andere normen. En dat maakt van biovlees een goede keuze voor wie wel eens een stukje lust.” De campagne loopt tot 11 juni.

Biologisch varkenshouder Raf Francken van De Groene Boerderij is het trotse boegbeeld van de biocampagne over vlees van Bioforum Vlaanderen. Hij houdt opvallend minder dieren dan een klassiek varkensbedrijf. Toen Raf het varkensbedrijf van zijn vader omschakelde naar bio had hij 140 zeugen en 1.000 mestvarkens. Nu zijn dat nog 34 zeugen en 200 mestvarkens.

Biologische productiemethode

Francken wilde een gezond varken kweken met lekker, sappig vlees en een eerlijke boterham verdienen. Hij kwam uit bij de biologische productiemethode: “Zowel de moederdieren als de mestvarkens leven grotendeels buiten. Ik kweek mijn eigen robuuste ras, dat mals en sappig vlees levert. Mijn dieren zijn door mijn manier van werken erg weerbaar tegen ziekten. Gelukkig want in bio is het antibioticagebruik sterk beperkt. Ik heb op mijn bedrijf al meer dan 10 jaar geen antibiotica nodig. Mijn biggen drinken tot tien weken bij de moeder. Dat is erg lang, maar daarna zijn de biggen sterker.”

Korte keten

Voor dat sappige, malse varkensvlees betalen zijn klanten graag iets meer. De varkenshouder heeft een slagersdiploma en kan daardoor het vlees van zijn dieren zelf verwerken en in korte keten afzetten. “Mijn eigen vleesverkoop is de sturende factor, niet de markt. Goed vlees waar geen water inzit heeft een prijs, maar je betaalt ook niet zoveel meer dan gemiddeld. Mijn klanten zijn enthousiast over de smaak en daaruit haal ik veel voldoening.”

Biologisch vlees

Natuurlijk kweekt de biosector niet alleen varkens. Andere veehouders kweken kippen, runderen en ook wel schapen. Voor elk van deze diersoorten gelden dezelfde principes: de dieren moeten naar buiten kunnen, moeten biologisch voer krijgen, mogen niet preventief met antibiotica behandeld worden en moeten ruimte krijgen om hun soorteigen gedrag te vertonen. Deze principes staan garant voor een diervriendelijke aanpak.

Minder dieren per hectare

Doordat de biologische veeteelt het aantal dieren per beschikbare hectare beperkt, wordt ook de milieulast die door een teveel aan mest wordt veroorzaakt, sterk beperkt. Minder dieren én het laten begrazen van minderwaardige gronden door runderen, haalt bovendien de klimaatimpact van biologisch rundvlees naar beneden.

Campagnefoto Raf Francken, De Groene Boerderij – Foto ©François De Heel

Reageer op dit artikel