nieuws

Onverdoofd slachten van schapen wordt verboden in Vlaanderen

Duurzaamheid & MVO

Onverdoofd slachten van schapen wordt verboden in Vlaanderen

Het onverdoofd slachten van schapen is vanaf januari 2019 verboden. Dit besloot het Vlaamse parlement op 28 juni 2017. Volgens Ben Weyts, Vlaamse minister van Dierenwelzijn, is Vlaanderen hiermee “een voortrekker in Europa op het vlak van dierenwelzijn.”

NOS meldt dat slechts één parlementslid tegen het verbod stemde, maar dat alle partijen verder voor stemden.

Religieuze motieven

Vanwege religieuze motieven is het onverdoofd slachten in Vlaanderen op dit moment nog toegestaan. Jaarlijks worden 200.000 dieren zonder verdoving geslacht, maar vanaf 2019 is dit per direct verboden in alle Vlaamse slachthuizen.

Ritueel slachten

Het onverdoofd slachten volgens Islamitisch of Joods ritueel is in Nederland nog altijd toegestaan. Wel staan de slachthuizen die rituele slacht uitvoeren onder toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Toch was een verbod op het slachten zonder verdoving in 2011 niet ver weg. Toen nam de Tweede Kamer het initiatiefwetsvoorstel van de Partij voor de Dieren aan. Het voorstel strandde omdat het grootste deel van de kamer ervan overtuigd was dat het in strijd was met de vrijheid van godsdienst in Nederland.

Reageer op dit artikel