nieuws

Tuinders besparen 300 duizend ton CO2

Duurzaamheid & MVO

Tuinders besparen 300 duizend ton CO2

Een duurzame landbouw begint bij de teelt. Tijdens een studiedag in Geel bleek dat tuinders in 2016 300.000 ton CO2 bespaarden dankzij het gebruik van warmtekrachtkoppeling (wkk).

De studiedag ‘Wkk in de glastuinbouw: evoluties en opportuniteiten’, die 31 mei plaatsvond in Geel, ging in op de huidige uitdagingen voor de moderne tuinders en nieuwe innovatieve mogelijkheden in de sector. Cogen Vlaanderen, de sectororganisatie voor kwalitatieve wkk, bundelde voor dit evenement de krachten met het Kenniscentrum Energie en de opleiding Agro- en biotechnologie van de Thomas More-hogeschool in Geel.

Energie besparen

Tuinders in de glastuinbouw gebruiken wkk (foto) intensief om energie te besparen en schadelijke emissies te verminderen. Via warmtekrachtkoppeling, waarbij zij voornamelijk met gasmotoren zowel warmte, CO2 (voor bemesting) als elektriciteit produceren, kon de sector in 2016 naar schatting zo’n 300.000 ton aan CO2-uitstoot besparen.

Flexibele inzetten

De sector toont ook de weg om wkk met de hulp van thermische buffers flexibel in te zetten en zo actief in te spelen op wisselingen in de elektriciteitsmarkten en de netstabiliteit. Binnen de coöperatie WOM hebben 115 tuinders naar schatting momenteel samen voor zo’n 250 MW aan productie-installaties staan, een voor België erg belangrijk aandeel opgesteld vermogen aan betrouwbare en regelbare elektriciteitsproductie. Door warmte op te slaan, kunnen ze hun motoren overdag inzetten voor die balancering. Intussen onderzoekt men hoe de warmte van de glastuinbouw kan gerecupereerd worden om warmtenetten te voeden.

Reageer op dit artikel