nieuws

Rondvraag voedselverlies “tussen” de schakels

Duurzaamheid & MVO

Rondvraag voedselverlies “tussen” de schakels

FEVIA houdt een rondvraag over voedselverlies “tussen” de schakels in de keten. De bedoeling is om ‘worst’ en ‘best practices’ te verzamelen van afspraken, gewoontes,… , die tot voedselverlies leiden of dit net verminderen. De deadline is 31 augustus.

Eten verspillen is niet alleen een ethisch en economisch probleem, maar ook het milieu van beperkte natuurlijke hulpbronnen. Alle actoren in de voedselketen hebben een rol in het voorkomen en verminderen van voedselafval, van degenen die voedsel (boeren, voedselfabrikanten en verwerkers) produceren en verwerken aan degenen die levensmiddelen beschikbaar maken voor consumptie (horeca, retailers) en uiteindelijk consumenten zich.

Verlies “tussen” de schakels

Voedselverlies treedt niet alleen binnen het bedrijf zelf op, maar ook “tussen” de schakels in de keten, als gevolg van afspraken, contractclausules, praktijken of gewoontes. Tussen voedingsbedrijf en landbouwer of tussen voedingsbedrijf en retailer, misschien zelfs tussen twee voedingsbedrijven.

Voorbeelden verzamelen

De federatie van de Belgische voedingsindustrie FEVIA wil voorbeelden verzamelen: waar loopt het fout en ontstaan er verliezen? Waar loopt het net heel goed en hoe komt dat? Met die verzamelde voorbeelden willen ze de keten gaan inspireren, samen met Comeos en Boerenbond, om het voedselverlies samen aan te pakken.

Rondvraag beantwoorden voor 31 augustus

FEVIA vraagt u om voor 31 augustus uw ervaringen te delen via deze link. Bijkomende informatie kan u steeds bezorgen via het e-mailadres lds@fevia.be.

 

Foto: National Food Waste Prevention Project Nieuw-Zeeland

Reageer op dit artikel