nieuws

Alpro verwerkt eerste Vlaamse soja

Duurzaamheid & MVO

Alpro verwerkt eerste Vlaamse soja

Op donderdag 21 september 2017 werd de eerste Vlaamse soja voor humane consumptie geoogst. De teelt is het resultaat van 4 jaar onderzoek naar de mogelijkheden van sojateelt in ons klimaat en werd mogelijk gemaakt door een succesvolle samenwerking tussen onder meer Alpro, AVEVE en ILVO

“Alpro is opgetogen over de eerste commerciële oogst van Vlaamse sojabonen” zegt Greet Vanderheyden, Sustainable Development Manager bij Alpro. “Deze zal binnenkort in onze fabriek in Wevelgem verwerkt worden tot plantaardige voeding. Meer dan de helft van onze soja komt vandaag al uit Europa. Vlaamse sojateelt is een cruciale stap naar meer samenwerking met Vlaamse landbouwers, een nog kleinere ecologische voetafdruk en past bij onze strategische keuze voor niet genetisch gemodificeerde sojabonen.”

Verder opschalen

“Nu de eerste Vlaamse soja met succes werd geoogst, is het onze bedoeling om in 2018 verder op te schalen. Als rotatiegewas biedt soja heel wat mogelijkheden in het teeltplan van de lokale landbouwer. Er is dus zeker marge en appetijt voor groei”, zegt Dieter Peeters, Sales Manager AVEVE Land- en Tuinbouw. In 2017 werd er in totaal 25 ha soja ingezaaid.

AVEVE ontvangt nu de geoogste sojabonen in silo’s, zorgt voor opschoning, stockage en transport naar voedingsfabrieken. Daarna zullen ze worden verwerkt tot sojadrinks, -yoghurt, -desserts en -burgers door Alpro, dat ijvert naar een lokale, kortere en geïntegreerde keten voor soja. 

Succesvolle proefvelden

De partners in dit innovatieproject waren reeds opgetogen over de succesvolle proefvelden in Vlaanderen. Dat succes werd 21 september bevestigd met de eerste commerciële oogst van Vlaamse soja op het veld van landbouwer Jimmy De Prins uit Zemst-Laar (foto). Ook onder meer landbouwers Eric en Joris Nijs uit Binkom en de Quina hoeve in Tielt-Winge behoren tot de pioniers die in Vlaanderen van start zijn gegaan met de professionele sojateelt.

Het ontstaan van Vlaamse soja

Na 4 jaar grootscheeps onderzoek naar de mogelijkheden van sojateelt in ons klimaat, wordt soja als nieuwe (commerciële) teelt in Vlaanderen uitgerold. Tussen 2012 en 2017 werden verschillende proefvelden met soja aangelegd door ILVO. Daarbij ging veel aandacht naar het verfijnen van de teelttechniek. AVEVE heeft het eerstelijnsonderzoek van ILVO naar rassenkeuze en teelttechniek naar de praktijk vertaald en via sojateeltbegeleiding verder op punt gesteld naar een methode die rendement kan opleveren. AVEVE staat in voor de toelevering van de zaden, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen, alsook de integrale opvolging van de teelt met advies van zaaien tot oogsten. De sojateelt creëert nieuwe kansen voor de lokale landbouwers als interessant gewas in de teeltplannen, met zowel een financieel rendement als een meerwaarde naar bodemkwaliteit. Om het risico voor de boer te beperken, zijn er financiële afspraken gemaakt binnen de opstartende sojaketen.

Reageer op dit artikel