nieuws

Easy Food Energy Savers (EFES) proefproject uit de startblokken

Duurzaamheid & MVO

Easy Food Energy Savers (EFES) proefproject uit de startblokken

FEVIA Vlaanderen zal met ondersteuning, 150 duizend euro voor twee jaar, van de Vlaamse overheid met het proefproject EFES (Easy Food Energy Savers) minimaal 300 voedingsbedrijven sensibiliseren en minimaal bij 50 bedrijven energiebesparende maatregelen toepassen.

De Vlaamse overheid sluit sinds 2014 energiebeleidsovereenkomsten (EBO”s) met grote bedrijven, waarin die zich engageren om energie-efficiënter te werken. De Vlaamse voedingsindustrie bestaat evenwel voor meer dan 90% uit KMO’s. “Om ook middelgrote en kleine bedrijven te bereiken, doen we dit jaar hetzelfde met sectororganisaties. Vele kleintjes maken immers een groot”, zei Vlaams minister van Energie Bart Tommelein over de mini-EBO’s voor KMO’s. Samen met voorzitter van FEVIA Vlaanderen Jan Vander Stichele ondertekende de minister Bart Tommelein op 4 september de tweede sectorale energiebeleidsovereenkomst.

EFES

FEVIA Vlaanderen zal met het proefproject EFES (Easy Food Energy Savers) de komende twee jaar minstens 300 Vlaamse voedingsbedrijven sensibiliseren en bij minstens 50 bedrijven effectief energiebesparende maatregelen toepassen. KMO’s in de Vlaamse voedingsindustrie zullen een beroep kunnen doen op een “ontzorger” om met soms eenvoudige ingrepen hun energieverbruik te doen dalen. Het project krijgt voor een periode van twee jaar 150 duizend euro steun van de Vlaamse overheid.

Energiebesparende maatregelen

“KMO’s in de voedingssector zijn in de eerste plaats bezig met het produceren van kwaliteitsvolle voedingsproducten en daarna met het beheersen van de kosten voor lonen en grondstoffen. Voor het effectief invoeren van energiebesparende maatregelen blijft helaas vaak te weinig tijd. Met dit project hopen we de vele KMO’s in de voedingsindustrie een welgekomen duwtje in de rug te geven om hun energieverbruik te verlagen, wat zowel het milieu als hun rekening ten goede komt”, aldus Jan Vander Stichele, voorzitter van FEVIA Vlaanderen.

Stappen vooruit

“FEVIA Vlaanderen zal onze Vlaamse voedingsbedrijven informeren en helpen om energie te besparen. Eerder nam Horeca Vlaanderen een gelijkaardig engagement om onze hotels, restaurants en cafés energie-efficiënter te maken. En we werken met Agoria al aan de volgende energiebeleidsovereenkomst. Ik ben ervan overtuigd dat we op die manier heel wat bedrijven kunnen overtuigen om mooie stappen vooruit te zetten op vlak van energiebesparing”, besluit Bart Tommelein.

 

Reageer op dit artikel