nieuws

Recyclage van drankkartons in Europa in de lift

Duurzaamheid & MVO

Recyclage van drankkartons in Europa in de lift

Volgens de recentste cijfers van ACE, de Alliance for Beverage Cartons and the Environment, werd in 2016 in de Europese Unie 47 procent van alle in de handel gebrachte drankkartons, circa 430.000 ton, gerecycleerd. Het totale gewicht van de gerecycleerde en gerecupereerde drankkartons samen bedroeg een 700.000 ton ofwel totaal recuperatiepercentage van 76 procent.

“We zijn zeer verheugd over de aanzienlijke stijging van de recyclage van onze kartons in Europa in 2016. Aangezien gescheiden inzameling een basisvoorwaarde is voor recyclage, zijn we dus ook zeer tevreden over de toegenomen inzameling van drankkartons met het oog op recyclage,” zegt Annick Carpentier, directeur van ACE Europe (de federatie voor drankkartons en het milieu).

Adequaat inzamelingsysteem

De stijging van het recyclagevolume is vooral te danken aan EU-lidstaten die een adequaat inzamelingssysteem voor verpakkingen hebben ingevoerd, zoals Belgie met Fost Plus. Er zijn echter ook EU-lidstaten die achterlopen in de ontwikkeling van een gepaste infrastructuur voor inzameling, sortering en recyclage.

Rem op de stijging

“Het ontbreken van een gescheiden inzameling legt een rem op de verdere stijging van de verpakkingsrecyclage. De drankkartonsector wil zich echt inspannen om de recyclage op te drijven, maar heeft ondersteuning nodig van de regelgeving om de inzameling te verbeteren, zodat actuele en toekomstige investeringen in innovatieve recyclagetechnologieën veilig kunnen worden gesteld”, aldus Carpentier.

Over ACE

De drankkartonproducenten Tetra Pak, SIG Combibloc en Elopak zijn lid van ACE? Een groot deel van het karton dat ACE-leden in Europa verwerken in drankkartons, wordt geproduceerd door Stora Enso in Skoghall (Zweden) en Imatra (Finland), en BillerudKorsnäs in Gävle en Frövi (Zweden), eveneens leden van ACE.

 

Reageer op dit artikel