nieuws

Bill Gates ondersteunt UGent vakgroep voedselveiligheid en voedselkwaliteit

Duurzaamheid & MVO

Bill Gates ondersteunt UGent vakgroep voedselveiligheid en voedselkwaliteit

De vakgroep voedselveiligheid en voedselkwaliteit van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen UGent krijgt voor onderzoek naar voeding tijdens de zwangerschap in Burkina Faso een beurs van meer dan 3,5 miljoen euro van de ‘Bill & Melinda Gates Foundation’.

Allereerst wordt een verkennende studie van de UGent faculteit Bio-ingenieurswetenschappen uitgevoerd om het meest geschikte voedingssupplement voor zwangere vrouwen in ruraal Burkina Faso te bepalen. Vervolgens wordt de effectiviteit van dit supplement op een beter geboorte gewicht en de groei van de foetus en zuigeling onderzocht.

Voedingssupplement

De verkennende studie zal bepalen welk type product (reep, drankje, koekje of pasta) zwangere vrouwen verkiezen voor het gebalanceerd voedingssupplement. In een tweede fase, zullen de meest geschikte product types getest worden op aanvaardbaarheid en gebruik door de zwangere vrouwen thuis. Het effect van het beste supplement zal dan getest worden in een gecontroleerde klinische studie. De interventiegroep krijgt het gebalanceerde voedingssupplement tijdens zwangerschap en borstvoeding terwijl de controlegroep het houdt bij de standaard ijzer- en foliumzuurtabletten.

Internationale samenwerking

De studie zal plaatsvinden in het Houndé district in Burkina Faso in samenwerking met Harvard University, het International Food Policy Research Instite (IFPRI), de University of California (Davis), het Institut de Recherche en Sciences de la Santé van Burkina Faso en Africsanté, een lokale NGO. Ze wordt gefinancierd voor meer dan 3,5 miljoen euro door de Bill & Melinda Gates Foundation.

20 miljoen kinderen met laag geboortegewicht

Elk jaar worden 20 miljoen kinderen geboren met een laag geboortegewicht, wat hen in gevaar brengt voor vroege sterfte en een slechte gezondheid als volwassene. Hoewel gezonde voeding gedurende de zwangerschap cruciaal is voor de gezondheid van zowel moeder als kind, hebben veel vrouwen in het zuiden hier onvoldoende toegang toe De UGent onderzoekt vanaf volgend jaar of een verrijkt energie-proteïne supplement tijdens de zwangerschap de geboorte en groei van kinderen verbetert in Burkina Faso.

 

Reageer op dit artikel