nieuws

Koekjes van Lu, Tuc en Milka van 100% duurzaam geteelde tarwe in 2022 (video)

Duurzaamheid & MVO

Koekjes van Lu, Tuc en Milka van 100% duurzaam geteelde tarwe in 2022 (video)

Mondelez streeft ernaar om in 2022 al zijn koekjes in de Europese Unie te maken van 100% duurzaam geteelde tarwe. Het bedrijf breidt hiertoe zijn programma voor duurzame tarwe, het Harmony-project, uit.

Vorig jaar lag het aandeel duurzaam geteelde tarwe gebruikt in de koekjesproductie in de Europese Unie op 60%, meldt Mondelez.

Harmony-programma

Momenteel doen zo’n 1700 landbouwers, 13 molenaars en 21 coöperaties uit België, Tsjechië, Frankrijk, Italië, Polen en Spanje mee aan het Harmony-programma.

Het project zag zo’n tien jaar geleden het levenslicht in Frankrijk en zet in op biodiversiteit en milieuwinst. Het gaat dan bijvoorbeeld om waterbesparing en het beperken van de koolstofdioxide-uitstoot door minder meststoffen toe te passen.

Oreo en Liga

Mondelez wil het Harmony-programma uitbreiden. Dit moet zorgen voor een productiegroei van 177.000 ton tarwe in 2017 naar 280.000 ton in 2022. Met deze opbrengst kan de fabrikant zijn hele koekjesportfolio dat bestaat uit merken als Oreo, Liga, Tuc en Milka verduurzamen.

Pesticiden

De koekjesfabrikant boekte de afgelopen jaren al resultaten met zijn duurzaamheidsprogramma. Zo nam het gebruik van pesticiden tussen 2009 en 2016 met 20% af. Ook plantten de deelnemers aan het project 1026 hectare bloemen op de ‘Harmony-velden.’

De boeren die deelnemen aan het Harmony-programma verbouwen en verwerken de tarwe op duurzame wijze en vangen hiervoor een premie op hun gewassen.

Ngo’s, agronomen, milieuspecialisten en onderzoeksinstellingen hielpen mee met de ontwikkeling van het Harmony-programma. Ieder jaar wordt het verder verfijnd en vinden controles plaats om te zorgen dat de deelnemers de regels naleven.

Duurzaamheid

Mondelez ziet de belangstelling van Europese consumenten voor duurzaamheid verder toenemen en wil hier als producent ook een stukje verantwoordelijkheid nemen.

Hubert Weber, baas van Mondelez in Europa: “Als grootste koekjesbakker van Europa kunnen we het verschil maken bij uitdagingen als klimaatverandering en tekorten aan grondstoffen door het gebruik van duurzame landbouwmethoden aan te moedigen en de biodiversiteit in onze toeleveringsketen te vergroten.”

Reageer op dit artikel