nieuws

Noyen sluit exclusieve samenwerking af met Zwalmbeekhoeve

Duurzaamheid & MVO

Noyen sluit exclusieve samenwerking af met Zwalmbeekhoeve

Vleeswarenspecialist Noyen is sinds kort een exclusieve samenwerking aangegaan met de Zwalmbeekhoeve in Zwalm. Als tegenkanting tegen alle slachthuisschandalen de afgelopen maanden, keert Noyen terug naar zijn puur ambachtelijke roots.

Noyen is een vleesverwerkingsbedrijf dat al sinds 1923 vleeswaren aan de man brengt. Julien Noyen opende toen zijn slagerij in de Noordstraat in Gent, en intussen ging al de vierde generatie aan de slag. Noyen is gespecialiseerd in pensen en breidt zijn assortiment nu ook uit naar fijne charcuteriewaren op grootvaders wijze. Back to the roots! CEO Johan Noyen leidt het bedrijf met veel respect voor elke werknemer en wil met een nieuwe duurzame aanpak de toekomst van de volgende generatie vrijwaren.

Waarden en traditie zijn gebleven

“Ons beroep is veelzijdiger en misschien ook creatiever geworden, maar waarden als traditie, en kwaliteit zijn dezelfde gebleven, vertelt CEO Johan Noyen. Inmiddels ging ook de nieuwe generatie al aan de slag: “Wij willen hen in de toekomst een bedrijf overdragen dat mee is met zijn tijd, dat kwaliteitscharcuterie blijft bieden op een verantwoorde manier en waar de consument ook plezier aan beleeft”. 

Respect stakeholders

Respect is een waarde die alomtegenwoordig is bij Noyen. Naar de consument toe, uiteraard, maar ook naar de medewerkers, partners, verdelers. “Respect begint echter bij de basis van ons werk”, verduidelijkt Johan Noyen. “Wij willen dat de dieren die gekweekt worden voor onze productie met liefde en respect behandeld worden”. Noyen vond in 2017 in de Zwalmbeekhoeve van Mieke (foto) en Luc in Munkzwalm, de ideale partner om hun varkens in de beste omstandigheden te laten groot worden. Ook hier kiest Noyen bewust voor een samenwerking met jonge mensen, die steeds het juiste evenwicht weten te vinden tussen traditie en moderniteit.

Korte keten en eerlijke prijs

De bewuste keuze voor een duurzame en lokale aanpak zorgt bij Noyen voor een zo kort mogelijk productieketen, waarbij elke schakel zich binnen een straal van 75 km van het atelier in Evergem bevindt. De korte teken en de rechtstreekse contacten en vertrouwensband zorgen ook voor extra flexibiliteit. Zo kan elke levering vanuit de Zwalmbeekhoeve eventueel even uitgesteld worden om een optimaal vetgehalte te bekomen.

Voor Noyen slaat duurzaamheid echter niet alleen op het productieproces zelf, maar ook op het wederzijds vertrouwen tussen alle betrokken partijen. “Aan de prijsspiraal met uiteindelijk toch maar verliezers, doen wij niet mee. Alle betrokken partijen een correcte prijs betalen, vinden we niet meer dan eerlijk”, vertelt Johan Noyen.

Boucherie du Nord: 100% verwerking

Noyen staat vooral bekend om zijn ruim assortiment aan worsten die in de regionale groot -en kleindistributie, maar ook bij meer dan honderd slagerijen uit de streek terug te vinden zijn. Dankzij de overname van een atelier in Sleidinge, streeft Noyen er nu ook naar tweewekelijks het vlees van tot tweehonderd varkens 100% te verwerken. Van droge worstjes tot huisgemaakte fricandon op grootvaders wijze: bij alle charcuterie van de Boucherie du Nord staat respect voor het ambacht centraal.

Reageer op dit artikel