nieuws

Dag van de Landbouw 2018 op 16 september

Duurzaamheid & MVO

Dag van de Landbouw 2018 op 16 september

Dag van de Landbouw, op zondag 16 september, geeft iedereen de kans om een kijkje te nemen achter de schermen van de hedendaagse land- en tuinbouw. Zo kan je je een beeld vormen van de verschillende productieprocessen, de manier van leven, de hedendaagse methoden … op de boerderijen.

Landbouwers zijn elke dag weer bezig met de productie van kwaliteitsvol voedsel. Veel mensen hebben hierover een oordeel, maar weinigen zijn bekend met de omstandigheden waaronder en de randvoorwaarden waarbinnen geproduceerd moet worden. Dit is nochtans van groot belang voor een duurzame ontwikkeling van de landbouw en dus de voedselproductieketen, met respect voor mens, milieu en natuur. De Dag van de Landbouw 2018 is dan opnieuw de gelegenheid voor een kennismaking met de landbouw.

Onderzoek

Cruciaal voor de landbouw en dus ook de voedingsindustrie is ook het praktijkgericht landbouwonderzoek van bijvoorbeeld ILVO. Het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek werkt al veel jaren aan het verduurzamen, verbeteren of innoveren van onze landbouwproducten. Dat onderzoek gebeurt in serres, laboratoria, proefvelden, in proefstallen met varkens, pluimvee en melkvee en in de Food Pilot.

Twee ILVO-sites open

Voor deze Dag van de Landbouw opent ILVO twee van zijn sites, in Melle en Merelbeke. Het team van het varkens- en pluimveeonderzoek vertelt over zijn nieuwste resultaten. In de proefmelkveestal wandel je langs klimaat-, voeder- en welzijnsthema’s. Je ziet boerderijcompost maken en toepassen. Precisielandbouw wordt gedemonstreerd enzovoort. Wil je elders in Oost-Vlaanderen nog meer landbouwonderzoek ontdekken? Bezoek dan het PCS in Destelbergen.

Wat valt er die dag te beleven?

ILVO neemt je mee in de wereld van sensoren en tractoren, proefstallen en proefvelden, slim bodembeheer, kippen die langer leggen, klimaatvriendelijke melk, de waarde van ingekuilde spruitstokken, dierenwelzijn, gewasbescherming … Ervaar wat in de nabije toekomst mogelijk wordt in onze agrovoedingsketen. Neem gerust je (klein)kinderen mee. Terwijl jij luistert naar de verhalen van onze experts, kunnen zij zich uitleven op het springkasteel of in de knutselhoek.

Meer informatie over alle deelnemers via u op deze website.

 

Reageer op dit artikel