nieuws

Voedsel voor de Toekomst-project leidt tot duurzame quinoaketen

Duurzaamheid & MVO

Voedsel voor de Toekomst-project leidt tot duurzame quinoaketen

Een van de praktische resultaten van het project Gezocht: Voedsel voor de Toekomst is een duurzame quinoaketen. Jongeren spelen hierin een sleutelrol. Op 20 september komt het consortium in Leuven naar buiten met de eerste projectresultaten. Belangstellenden zijn welkom om deel nemen aan 30 thematafels.

Gezocht: Voedsel voor de Toekomst is het project waarmee KU Leuven, UCLL, Rikolto, Colruyt Group en de provincie Vlaams-Brabant de voorbije drie jaar samen met jongeren op zoek gingen naar manieren om de groeiende wereldbevolking te voeden. “We geloven sterk in het samenbrengen van partners om de traditionele denkkaders te overstijgen”, zei Steven Andries (Vlaams-Brabant) bij aanvang van het project. “Nu – drie jaar later- willen we een open en eerlijke inkijk geven in hoe deze samenwerking is verlopen”.

Innovatie door bundeling expertise

De zoektocht naar manieren om de groeiende wereldbevolking op een duurzame en gezonde wijze te voeden, heeft als uiteindelijke doel om het debat aan te wakkeren en de consument van de toekomst te sensibiliseren en te betrekken. Kortom: innovatie in de praktijk brengen door bundeling van expertise. Een van de praktische resultaten van deze samenwerking is duurzame quinoa keten. “Colruyt Group engageert zich om nieuwe duurzame producten op de markt te brengen zoals de tricolore quinoa uit Peru”, zegt Mieke Vercaeren (Colruyt Group).

Jongeren spelen sleutelrol

Jongeren spelen een sleutelrol en participeren in alle onderdelen van het project. “Wij betrekken onze studenten voedingskunde bij de productontwikkeling en onze studenten marketing werkten ideeën uit rond het vermarkten van duurzame en gezonde voeding. Zo geven de studenten zelf mee vorm aan het voedsel voor de toekomst”, zegt Sebastiaan Boussauw, docent aan de UCLL. Sebastiaan vertelt op het slotevent over de rol van studenten, hoe zij het project vorm gaven en waarom het zo belangrijk is om studenten te betrekken bij maatschappelijke vraagstukken.

Dertig thematafels

Op het slotevent van 20 september in Leuven, is iedereen welkom om deel nemen aan 30 thematafels. “We willen er een dynamisch en interactief event van maken, waar ook wij weer van leren”, zegt projectcoördinator Caroline Huyghe. “Je kan aanschuiven aan 30 thematafels waar er plaats is voor discussie rond zeewierproductie, lespakketten voor het onderwijs, innovatieve ideeën van jonge ondernemers,… Daarnaast willen we bezoekers inspireren met een markt waar innovators en nieuwe producten in de kijker worden gezet. Denk maar aan het 3D-printen van voeding, proteïnebars van insecten, labovlees, enz.”

 

Reageer op dit artikel