nieuws

Aqua4C kweekt Omegabaars in uniek circulair systeem

Duurzaamheid & MVO

Aqua4C kweekt Omegabaars in uniek circulair systeem

Sinds 1 oktober zijn de ecologische visboerderij Aqua4C uit Kruishoutem en tomatenkwekerij Tomato Masters uit Deinze verbonden door een gesloten, circulair watersysteem. De plantaardig gevoede Omegabaars is daarmee de eerste vis ter wereld die geen water meer verbruikt om gekweekt te worden.

Aqua4C optimaal maakt gebruik van de energie en het gezuiverde regenwater dat van de daken van Tomato Masters in haar bassins vloeit. De Omegabaars groeit dus op in gezuiverd regenwater dat bovendien tot 27° verwarmd wordt met de restwarmte van de buren. Op zijn beurt vloeit het voedingsrijke afvalwater van de Omegabaarskwekerij na filtering en zuivering terug naar de tomatenkwekerij die er tomaten mee kweekt en 10 à 20 % bespaart op meststoffen. De cirkel is rond. De koppeling tussen deze twee bedrijven maakt van de Omegabaarskwekerij meteen de grootste duurzame viskwekerij ter wereld. Aqua4C mikt in 2019 alvast op 150 ton productie en 1,5 miljoen euro omzet.

Revolutionaire verandering

“Deze duurzame kweek in een circulair watersysteem gaat de visindustrie revolutionair veranderen”, zegt ondernemer en doctor in de biologie Stijn Van Hoestenberghe van Aqua4C. “De Omegabaars is een fundamenteel andere vis dan alles wat tot nu toe in de rekken ligt en die een té grote last op de natuur legt. Overbevissing bedreigt wereldwijd het visbestand. Andere kweekmethodes hebben teveel nadelen. Onze methode betekent een disruptieve innovatie op vlak van milieu, wetenschap en voedsel tegelijkertijd. Als we dus met z’n allen vis willen blijven eten, dan is déze vis de oplossing, dan is omegabaars dé gekweekte vis van de toekomst”.

Duurzame kweek

Aqua4C kweekt de omnivore Omegabaars reeds sinds 2014 met 100% plantaardig voedsel. Ook dat is een unicum, want nergens anders ter wereld wordt dit toegediend. De milieu-impact is dus aanzienlijk kleiner dan traditioneel visvoer op basis van vismeel en visolie. Alle voorwaarden zijn bovendien voldaan om de Omegabaars stressvrij te laten rondzwemmen in dit gesloten kweekprogramma, belangrijk voor de voortplanting. Ze zijn ook permanent gezond want ze krijgen geen antibiotica, pesticiden of hormonen. De baarzen worden enkel op bestelling geslacht en het slachten gebeurt diervriendelijk. De vissen worden via de korte keten geleverd. Na slachting worden ze meteen in ijs gelegd om al de volgende dag te leveren, binnenkort zelfs in milieuvriendelijke lekvrije kartonverpakkingen, met een verlengde houdbaarheidsdatum voor handelaar en consument.

 

Reageer op dit artikel