nieuws

Beloftevolle toekomst Belgische soja voor humane consumptie

Duurzaamheid & MVO

Beloftevolle toekomst Belgische soja voor humane consumptie

Voor het tweede jaar op rij werd er met succes lokaal geteelde GGO-vrije soja voor humane consumptie geoogst in België. Volgens Alpro is de sojateelt in België klaar om te evolueren naar enkele duizenden hectares.

“De samenwerking met de Belgische landbouwers is voor Alpro een bewuste en strategische keuze, waar zeker nog groeimogelijkheden in zitten voor de nabije toekomst. We zijn er van overtuigd dat, mits de goede progressie van de teelt die Arvesta en ILVO nastreven, er op middellange termijn ruimte is voor enkele duizenden hectares soja in België” zegt Lies Heyns, International Senior Strategic Buyer bij Alpro.

De oppervlakte die dit jaar met soja werd ingezaaid is verdubbeld en heeft tot een totale oogst van 125 ton soja geleid. Bovendien hebben meer landbouwers uit Vlaanderen en Wallonië zich aangesloten bij dit project en is de kwaliteit van de soja geschikt voor humane consumptie.

Duurzaamheidsstrategie

Het initiatief sluit naadloos aan bij de duurzaamheidsstrategie van Alpro door onder andere te streven naar de verwerking van lokaal geteelde GGO-vrije soja in hun producten. Alpro kiest in het gebruik van grondstoffen, productie, verpakking en distributie heel bewust voor duurzame soja, dit wil zeggen met een zo laag mogelijke CO2-uitstoot, water- en grondstoffenverbruik. Afgelopen jaren is daarbij ook de focus gelegd op lokale sojateelt in Europa.

Vorig jaar gestart

Vorig jaar werd de teelt van deze subtropische plant voor het eerst in ons land opgestart, en dit na 4 jaar grootscheeps onderzoek naar de mogelijkheden van sojateelt in ons klimaat, op initiatief van Arvesta, Alpro, ILVO, het Vlaams Departement Landbouw en Visserij en enkele pionierende Belgische landbouwers.

Kwaliteit beter dan vorig jaar

“Na een allereerste geslaagde soja-oogst vorig jaar en verder onderzoek stellen we vast dat de kwaliteit van de geoogste soja dit jaar nog beter is,” aldus Johan Van Waes, Wetenschappelijk Directeur ILVO-Plant. De beste percelen behalen dit jaar opbrengsten boven 3 ton per hectare met een eiwitgehalte boven 42%.

Verder onderzoek nodig

Van Waes: “In een eerste fase van het project hebben we ons gefocust op de mogelijkheden voor soja in onze regio’s en op de gepaste rassenkeuze. Hiervoor lopen er bij ILVO heel wat rassenproeven alsook een veredelingsprogramma. Verder onderzoek blijft echter noodzakelijk. Nu willen we ons verder richten op nog meer opbrengst en een hoger eiwitgehalte, onder andere door de rassenkeuze, maar ook de keuze en wijze van toepassing van het inoculum, onkruidbestrijding, teelttechnieken spelen een belangrijke rol.”

 

 

 

Reageer op dit artikel