nieuws

‘Holy Turtle’ haalt plastic afval uit zee

Duurzaamheid & MVO

‘Holy Turtle’ haalt plastic afval uit zee

SodaStream International heeft de lancering aangekondigd van de ‘Holy Turtle’, een innovatief systeem dat is ontworpen om plastic afval uit open water te verzamelen.

“Meer dan acht miljoen ton plastic gaat elk jaar de oceaan in. Dat plastic verdwijnt niet. Het breekt op in kleine deeltjes, zweeft in de oceaan, brengt het leven in zee in gevaar en komt in onze voedselketen terecht”, aldus Daniel Birnbaum, CEO van SodaStream. Dit bedrijf biedt een duurzaam alternatief voor bruisend water en is wereldwijd marktleider voor toestellen om thuis bruiswater te maken. Birnbaum: “We moeten allemaal de handen in elkaar slaan om het gebruik van wegwerpplastic te verminderen en ons ertoe verbinden onze gewoontes te veranderen en te kiezen voor herbruikbare alternatieven. Het ligt in onze handen.”

Holy Turtle

De Holy Turtle is een 300 meter lange installatie dat voorzichtig wordt voortgetrokken door twee zeeschepen langs kilometers open water. Het apparaat is op unieke wijze ontworpen om drijvend afval tegen te houden, terwijl de grote gaten ervoor zorgen dat zeedieren beschermd blijven. Het ontwerp is geïnspireerd door de olievlekinsluitingssystemen en is ontwikkeld door het Amerikaanse ABBCO, toonaangevende experts op het gebied van olielekkage.

Het verzamelde afval zal aan wal worden gedeponeerd en later gebruikt worden in een tentoonstelling om consumenten van over de hele wereld te sensibiliseren met betrekking tot de milieuschade door het gebruik van wegwerpplastic, zoals plastic bekers, rietjes, zakken en flessen.

Video van Caroline Powers

Het initiatief werd geïnspireerd door een video van Caroline Powers uit oktober 2017 voor de BBC, met onderwaterbeelden van een drijvende vuilnisbelt voor de kust van Roatan. Geschokt door de verontrustende beelden, begon de CEO van SodaStream, Daniel Birnbaum – zelf een ervaren schipper en marineofficier – een zoektocht naar een oplossing om het drijvende afval op te ruimen. Birnbaum: “Natuurlijk kunnen we niet alle plastic afval ter wereld opruimen, maar we moeten allemaal doen wat we kunnen. En het belangrijkste is dat we ons engageren om het gebruik van wegwerpplastic te stoppen.”

 

Reageer op dit artikel