nieuws

La vie est belle gaat sojaburgers en -spreads produceren

Duurzaamheid & MVO

La vie est belle gaat sojaburgers en -spreads produceren

Colruyt Group pioniert samen met boer Simon Colembie en voedingsbedrijf La vie est belle met lokaal geteelde, biologische soja. Zo zal het voedingsbedrijf sojaburgers produceren. De partners worden bijgestaan door ILVO en Inagro, die het potentieel van Belgische sojateelt onderzoeken.

Van het veld tot in de supermarkt zal de biologische soja van boer Colembie uit Kruishoutem een heel kort traject doorlopen. Na de oogst in Kruishoutem gaan de ruim 2,5 ton sojabonen naar La vie est belle, een producent van vegetarische producten in Brugge. Zij verwerken ze in twee sojaburgers en twee sojaspreads. La vie est belle is al jarenlang leverancier van Bio-Planet. De 4 nieuwe producten zullen dan ook volgend jaar in de rekken van de biosupermarkt van Colruyt Group liggen.

Samenwerken aan innovatie

Landbouwer Simon Colembie, La vie est belle en Colruyt Group werken in volle vertrouwen samen aan dit innovatieve project. Omdat soja tot nu toe vooral een importproduct is, kunnen ze daarbij rekenen op de steun van kennisinstellingen ILVO (Instituut voor Landbouw, Visserij- en Voedingsonderzoek) en Inagro (Onderzoek en Advies in Land- en Tuinbouw). Zij onderzoeken al enkele jaren of Belgische sojateelt potentieel heeft. 

Leerproces

“Belgische soja is nog een leerproces”, zegt Johan Van Waes, wetenschappelijk directeur bij ILVO. “Het potentieel is er zeker. Het is zoeken en ontdekken wat werkt. Welke sojarassen groeien hier het best? Wanneer zaai je? Wanneer oogst je? Wat is het effect van stikstof-oxiderende bacteriën? Daarom hebben ook wij 1 hectare ingezaaid met 2 verschillende sojarassen. Zo willen we onderzoeken welk effect de verschillende voorvruchten en bodembewerkingen hebben op de soja-opbrengst. We leren hier uiteraard veel uit en delen die kennis graag met (toekomstige) sojaboeren.”

Ook Inagro volgt de Belgische sojateelt op de voet. “De sojaplanten hebben het bijzonder goed gedaan de afgelopen warme, droge zomer. Dit opent volgens ons zeker toekomstperspectieven”, zegt Bram Vervisch, onderzoeker sojateelt bij Inagro.

Duurzamer, lokaal product

Naast soja teelt bioboer Simon Colembie ook tarwe, spelt, aardappelen, sperziebonen, korrelmais, grasklaver en voederbieten. “Ik was meteen gewonnen voor Belgische soja omdat ik zo een extra gewas heb waarmee ik kan afwisselen op m’n veld. Dat komt niet alleen mijn inkomsten ten goede, maar ook de bodemkwaliteit.”

Landbouwgrond in België kampt vaak met verschraling doordat er altijd dezelfde gewassen op groeien. Soja haalt stikstof uit de lucht, en maakt de bodem zo net rijker. Bovendien moet de boer de grond daardoor ook minder bemesten.

Een ander voordeel van Belgische, lokale teelt, is dat er minder nood is aan soja uit Noord- en Zuid-Amerika. Dat betekent dus ook minder transport en bijgevolg een duurzamer product. Een doorslaggevend argument voor producent La vie est belle: “Ondanks ons ruim veggie-assortiment hadden we bewust nog geen sojaproducten. We werken het liefst met lokale producten, en dat was tot nu onmogelijk voor soja. We bekijken momenteel samen met Bio-Planet hoe we de sojabonen het best tot hun recht laten komen.”

Foto: De La vie est belle RizRiz-burger

 

 

Reageer op dit artikel