nieuws

MSC start mediacampagne voor duurzame garnalen

Duurzaamheid & MVO

MSC start mediacampagne voor duurzame garnalen

Dit najaar voert MSC in België campagne om consumenten bewust te maken dat er duurzaam gevangen Noordzeegarnalen op de Belgische markt zijn. Maar die zijn niet door Belgische garnalenvissers gevangen.

Met een mediacampagne, waarbij chefs en influencers hun eigen versie van de klassieke garnalencocktail creëren, roept MSC de consumenten op om te letten op het blauwe label bij aankoop van de grijze garnaal. Garnalen met dit label zijn gevangen met minimale invloed op het overige zeeleven, met minder bijvangst en enkel als de bestanden er sterk genoeg voor staan. 

(Nog) geen Belgische MSC-garnalen

Een jaar geleden kreeg de Duitse, Deense en Nederlandse garnalensector het MSC- keurmerk voor duurzame visserij uitgereikt. De Belgische garnalenvissers hebben destijds gekozen om niet deel te nemen aan het certificeringsproces. Zij passen dus ook de maatregelen uit het beheerplan in het kader van het MSC-certificaat niet toe, maar plukker er wel de vruchten van. Maar wat niet is, kan nog komen. De MSC-standaard biedt een kader voor samenwerking, dat kan ook nog steeds mét de Belgische garnalenvissers.

Buitenlandse garnalenvloot

De garnalenvloot uit Duitsland, Denemarken en Nederland die onder het keurmerk van MSC mag vissen omvat 440 kotters. Deze garnalenkotters uit drie landen vangen jaarlijks ongeveer 30.000 ton garnalen, ruim 95% van de totale garnalenvangst in de Noordzee. “Het is een kunststukje om met zoveel garnalenvissers één gezamenlijk beheerplan op te stellen. Maar het is gelukt, ondanks alle tegenstellingen in de sector. Daarmee laten we zien hoe garnalenvissers middenin de samenleving staan”, zegt Simon Koornstra, garnalenvisser van de HA4 uit Harlingen. 

MSC-keurmerk 

De Marine Stewardship Council (MSC) is een onafhankelijke organisatie die een internationaal erkend milieukenmerk en certificeringsprogramma heeft ontwikkeld voor duurzame wildvangstvisserijen. Om het MSC-keurmerk te krijgen doorliep de garnalenvisserij een open en transparante beoordelingsprocedure die werd uitgevoerd door de onafhankelijke partij Acoura Marine Ltd. Ook een coalitie van acht natuurorganisaties, waaronder het Wereld Natuur Fonds, Stichting De Noordzee, de Waddenvereniging en Natuurmonumenten, was intensief betrokken bij het MSC- certificeringsproces. Zij hebben kennis aangedragen en input geleverd op de beoordeling van Acoura Marine Ltd.

 

Reageer op dit artikel