nieuws

Bloemkoolrijst product van valorisatie reststroom

Duurzaamheid & MVO

Bloemkoolrijst product van valorisatie reststroom

Bloemkoolrijst is een goed voorbeeld van samenwerking in de keten rond het optimaliseren van reststromen en het beperken van voedselverliezen. Voor diepvriesbedrijf Greenyard Frozen betekent dit optimalisatie van hun productie. Woensdagavond 14 november wordt het ‘Suskoolproject’ belicht in het tv-programma ‘Over eten’ op één.

Het ‘Suskoolproject’, een van de kandidaten voor de Food Heroes Award, is een mooi voorbeeld van samenwerking in de keten, die op een efficiënte manier tot innovatie leidt. De naam van het project bestaat uit twee delen: ‘Sus’ verwijst naar het Engelse sustainable (duurzaam), ‘kool’ naar bloemkool. Het is het resultaat van de unieke samenwerking tussen de bloemkoolteeltbedrijven Tryvan en Flanders Green Farm bvba, machinebouwbedrijf Baekelandt, Greenyard Frozen, ILVO en Flanders’ Food.

Benuttingsgraad optimaliseren

Voor het Suskoolproject klopte Greenyard Frozen – met een jaarlijkse productie van 450.000 ton het tweede grootste diepvriesgroente- en fruitbedrijf in Europa – onder meer aan Tryvan en Flanders Green Farm. “Na de verwerking van bloemkool in onze fabrieken, merkten we dat er enorm veel overschot was aan deze groente: bladeren, gruis, de steel en het hart”, zegt Stefaan Goudeseune, aankoper verse groenten bij Greenyard Frozen en een van de ‘trekkers’ van het Suskoolproject. “Eerst onderzochten we via de Food Pilot van ILVO of we iets met de bloemkoolbladeren konden doen. Uit verder onderzoek bleek dat het bloemkoolhart en -gruis de twee meest relevante reststromen waren die op een efficiënte manier verzameld kunnen worden. We lieten ook testen uitvoeren op de hardheid en de smaak van het bloemkoolhart.”

Een kwart betere benutting

Het onderzoek toonde aan dat de bloemkoolbiomassa mét hart en gruis met zo’n 25% beter benut kan worden. “Voor aanvang van het project bedroeg de benuttingsgraad van onze bloemkoolmassa 19,9 ton van de 65 ton geoogste bloemkool/ha of 30,7%”, stelt Goudeseune. “Na aanvang van het project liep de benuttingsgraad op tot 25,4 ton van de 65 ton/ha of 39%.”

Meerwaarde voor de telers

Ook voor de telers is het een meerwaarde. “Op deze manier gaan we meer extra gewicht hebben dat we oogsten per ha”, aldus teler Evelien Trybou-Vanlerberghe van Tryvan. “De vraag is nog wel welke specifieke meerprijs we daarvoor gaan ontvangen. Oogsten mét bollen nemen meer ruimte in beslag, waardoor we meer heen en weer naar de diepvriesfabriek moeten rijden. We moeten ook nog gewone roosjes aan andere diepvriesbedrijven leveren.”

Harten verwerkt in de fabriek

Machinebouwer Baekelandt ontwikkelde voor het project een speciale oogstmachine. Daarbij leggen de seizoenarbeiders – net zoals anders voor de industrie – de door hen manueel uitgesneden bloemkolen in de deksels van de oogstband. Maar de harten van de kolen worden niet uitgeboord op het veld, maar verzameld in de fabriek voor verdere verwerking, bijvoorbeeld in kubusjes. “We moeten nog afspreken of we die machine kunnen gebruiken of dat we daar zelf voor moeten investeren”, zegt Evelien. “Dat zal ook afhangen van de vraag of Greenyard nog andere telers kan overtuigen om mee in het project te stappen.”

Diverse nieuwe producten

“Vertrekkende vanuit de reststromen gruis en hart vergeleken we ook diverse pureebereidingen met elkaar. Meer hart in de puree zorgt voor een stevigere textuur en meer voedingsvezels, wat uiteraard gezonder is”, aldus Jan Ingelbeen, algemeen manager bij Greenyard Frozen. “Met de reststromen ontwikkelden we diverse nieuwe ingrediënten en gebruiksklare voedingsproducten, zoals bloemkoolpesto, -rijst en -melk, macaroni met bloemkool en een groentespread. Onze bloemkoolrijst is een groot succes. Het product won al diverse awards en is ook heel populair in de supermarkt, onder meer bij Delhaize. Je kunt er mee wokken, gebruiken in slaatjes … We lieten onze culinaire adviseur ook andere bereidingswijzen uitwerken in recepten. Het past volledig in de convenience- of gemakkelijkheidstrend en is een goed initiatief om voedseloverschotten te reduceren. Tijdens de ontwikkeling van het product konden we rekenen op landbouwers die meedachten vanaf het begin, onderzoekers voor de kwaliteit van het product (ILVO), techniekers en food processors om de flow van het product in de productielijn te doorlopen, designers voor verpakking en verkopers voor de retail en food service.”

Suskoolproject

Het Suskoolproject loopt eind dit jaar af. “Dan zullen we de samenwerking met Greenyard herbekijken. We hopen uiteraard op dezelfde prijs als degene die we nu krijgen, want voor een lagere prijs hoeft het voor ons niet”, maakt Evelien duidelijk.

Over eten op één

Op woensdagavond 14 november komt bloemkoolrijst aan bod in het tv-programma ‘Over eten’ op Een, dat over voedselverspilling zal gaan.

Bron: Boerenbond

 

Reageer op dit artikel