nieuws

Comeos beschermt boeren, niet multinationals

Duurzaamheid & MVO

Comeos beschermt boeren, niet multinationals

Het Europees Parlement heeft vorige week groen licht gegeven voor de finale onderhandelingen over een nieuwe Europese richtlijn over oneerlijke handelspraktijken in de voedingsketen. Comeos, de federatie voor handel en diensten, is te vinden voor maatregelen die de boeren beschermen, maar niet de grote multinationals.

“We werken al jaren intensief aan duurzame oplossingen in onze relatie met de landbouwers”, zegt Dominique Michel, ceo van Comeos. “Als er geschillen ontstaan, worden die aangekaart dankzij een vrijwillige gedragscode die alle schakels hebben ondertekend en waarbij een onafhankelijke voorzitter toeziet op de werking ervan.” 

Zwakke schakels beschermen

Het oorspronkelijke voorstel van de richtlijn van de Europese Commissie, die gesteund wordt door Comeos, was bedoeld om de zwakste schakels te beschermen zijnde de landbouwers en kmo’s. Maar het Europees parlement wil die bescherming volgens de federatie nu eenzijdig uitbreiden naar grote fabrikanten en multinationals. Die krijgen kunstmatige bescherming in hun onderhandelingen met handelaars die vaak veel kleiner zijn en in een zwakkere onderhandelingspositie zitten.

Multinationals

De versie van het Europees Parlement biedt geen enkele bescherming voor kopers in hun relatie met grote multinationals. Zo wordt het ook verboden voor retailers om samenaankopen te organiseren teneinde gunstigere prijzen te bekomen. Dit zou kunnen leiden tot hogere prijzen voor de consumenten. Volgens Comeos moet de richtlijn dus focussen op de relatie met de landbouwers en kmo’s, maar niet op de grote fabrikanten.

Reageer op dit artikel