nieuws

Tetra Pak recycleert drankkartons tegen 2025 100%

Duurzaamheid & MVO

Tetra Pak recycleert drankkartons tegen 2025 100%

Tetra Pak sluit een baanbrekend partnership met Veolia. Doel is tegen 2025 alle componenten te recycleren van gebruikte drankkartons die binnen de Europese Unie worden ingezameld. Het partnership tussen Tetra Pak en Veolia gaat van start in de EU en zal later worden uitgebreid naar meer markten over de hele wereld.

“Alle materialen uit drankkartons kunnen volledig worden gerecycleerd (zie afbeelding) tot iets nieuws en nuttigs. Onze benadering van recyclage houdt de samenwerking in met een groot aantal partners in de hele waardeketen. Een keten is immers maar zo sterk als de zwakste schakel. De uitdaging in de EU bestaat erin schaalvoordelen te creëren en van de mix van teruggewonnen polymeren en aluminium (PolyAl) hoogwaardige secundaire materialen te maken”, zegt Lisa Ryden, Recycling Director van Tetra Pak. “Met deze samenwerking combineren we onze respectieve expertisegebieden om duurzame oplossingen voor het recycleren van PolyAl te vinden.”

Resource management

Laurent Auguste, Senior EVP Development, Innovation & Markets, Veolia: “Met deze samenwerking verbinden we onze expertise op het gebied van resource management met de expertise van Tetra Pak op het gebied van verpakkingsmateriaal. We zullen een milieuvriendelijke en economisch duurzame oplossing ontwikkelen voor het recycleren van PolyAl, eerst in de EU en daarna in Azië, om de inzameling, technologie en processen te verbeteren. We zijn trots samen met Tetra Pak dit avontuur aan te gaan om het recycleren van drankkartons verder te ontwikkelen. Bij Veolia werken we er dagelijks aan om van afval een waardevolle grondstof te maken. Voortdurend ontwikkelen we innovatieve oplossingen en investeren we in technologieën in het kader van ons breder engagement voor een circulaire levensstijl.”

PolyAl

In het kader van dit nieuwe partnership zal de teruggewonnen PolyAl door gespecialiseerde recyclagefabrieken worden verwerkt en omgezet in grondstoffen voor hoogwaardige toepassingen in de plasticindustrie. Op die manier zal de globale waarde van gebruikte drankkartons naar verwachting verdubbelen, waardoor de waardeketen voor het inzamelen en recycleren van drankkartons efficiënter en rendabeler zal worden.

Drankkartonsamenstelling

Een drankkarton bestaat gemiddeld uit ongeveer 75% karton, 20% plastic en 5% aluminiumfolie. De vezels die bij de recyclage worden teruggewonnen, kunnen worden omgezet in papierpulp van hoge kwaliteit voor de productie van industriële en consumentenproducten. Voor de mix van teruggewonnen polymeren en aluminium (PolyAl) zijn er momenteel echter heel wat minder markttoepassingen.

 

Reageer op dit artikel