nieuws

Belgische chocoladesector staat achter Beyond Chocolate

Duurzaamheid & MVO

Belgische chocoladesector staat achter Beyond Chocolate

Onder impuls van de minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo ondertekende de Belgische chocoladesector de Beyond Chocolate, een partnerschap voor duurzame Belgische chocolade. Ze engageren zich onder meer om kinderarbeid aan te pakken, ontbossing tegen te gaan en te zorgen voor een leefbaar inkomen voor lokale cacaoproducenten.

Belgische chocolade staat in binnen- en buitenland bekend als een hoogstaand kwaliteitsproduct. Maar naast de beste kwaliteit moeten consumenten van Belgische chocolade ook maximaal kunnen rekenen op de duurzaamheid van het product. Daarom nam vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo het initiatief voor Beyond chocolate, een partnerschap dat inzet op duurzame Belgische chocolade. Duurzaamheidsorganisaties The Shift en IDH Sustainable Trade Initiative speelden een coördinerende rol bij de totstandkoming van Beyond Chocolate.

Beyond Chocolate bouwt verder op het Belgisch SDG Charter voor Internationale Ontwikkeling. Dat werd twee jaar geleden gelanceerd en brengt de privésector, middenveld en overheid samen rond de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

Choprabisco

Jos Linkens, voorzitter Choprabisco, de Koninklijke Belgische vereniging van de chocolade-, praline-, biscuiterie- en suikergoedindustrie : “Belgische chocolade is wereldwijd gekend en geliefd omwille van zijn superieure kwaliteit. Sinds jaren streven we ook naar een verduurzaming van de complexe cacaoketen. Dankzij het Beyond Chocolate-initiatief van minister De Croo zetten we grote stappen voorwaarts. We zijn dan ook trots onze handtekening te kunnen zetten onder dit partnerschap waarbij alle stakeholders samen werken aan een volledige verduurzaming van de Belgische chocoladesector.”

Brede groep ondertekenaars

Naast sectorfederatie Choprabisco engageren ook retailketens Delhaize, Aldi, Lidl, Carrefour en Colruyt Group zich voor hun huismerken. Ook Belgische universiteiten, gouvernementele en niet-gouvernementele ontwikkelingsorganisaties, impactinvesteerders en vakbonden ondersteunen het nieuwe partnerschap en gaan vanop hun eigen werkterrein bijdragen aan duurzame Belgische chocolade. Ook producenten van niet-Belgische chocolade komen mee aan boord. Dat is belangrijk, want om Belgische chocolade duurzamer te maken en echte succesverhalen te kunnen schrijven moet elke actor in de keten meewerken.

Reeks concrete engagementen

Met Beyond Chocolate engageren alle ondertekenaars zich om samen te werken rond een hele reeks uitdagingen op het vlak van duurzame chocolade, zoals het aanpakken van ontbossing, kinderarbeid en een leefbaar inkomen voor lokale cacaoproducten.

Certificeringstandaard

Concreet betekent dit dat alle Belgische chocolade, geproduceerd of verhandeld in België, uiterlijk eind 2025 voldoet aan een relevante certificeringsstandaard of geproduceerd is met cacaoproducten van bedrijfseigen duurzaamheidsprogramma’s.

Afspraken respecteren

Ook de afspraken tussen overheden en privépartners die vallen binnen het Cocoa & Forests Initiative moeten tegen uiterlijk eind 2025 volledig gerespecteerd zijn. Het gaat dan vooral om het beëindigen van ontbossing in de twee grootste cacao producerende landen Ghana en Ivoorkust. De ontbossing als gevolg van cacaoproductie voor de Belgische chocoladesector moet uiterlijk in 2030 stoppen. Tegen dan moeten alle cacaoproducenten minimaal een leefbaar inkomen verdienen.

 

Reageer op dit artikel