nieuws

Eendenkroos zorgt voor milieuvriendelijker vlees

Duurzaamheid & MVO

Eendenkroos zorgt voor milieuvriendelijker vlees

Eendenkroos kan mest filteren en omzetten naar veevoeder. Dat kan de ecologische voetafdruk van de vleesproductie verbeteren, zo blijkt uit onderzoek binnen het Blauwe Keten-project binnen het Interreg V-programma Vlaanderen-Nederland aan de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van UGent.

“Heel wat afvalstromen uit de landbouw bevatten stikstof en fosfor, bijvoorbeeld de restwaters van viskwekerijen of mest van varkens en andere landbouwdieren. In Vlaanderen wordt nog steeds te veel mest geproduceerd om er de aanwezige velden mee te bemesten. Omdat ook de landbouwgrond beperkt is, zochten we naar een manier om die grote hoeveelheid mest op een andere manier toe te dienen”, legt UGent-onderzoeker Reindert Devlamynck uit.

Zeer efficiënt filter

Om te groeien, haalt eendenkroos stikstof en fosfor uit het water. Die voedingsstoffen worden in de plant omgezet tot eiwitten die noodzakelijk zijn in voeders. Eendenkroos bevat een hoog eiwitgehalte met een gunstige aminozuursamenstelling. Dat vertaalt zich in een eiwitproductie die hoger kan liggen dan die van in Brazilië gekweekte soja.

Devlamynck: “Eendenkroos is een zeer efficiënte filter. Het kan per hectare 1.500 kg stikstof verwijderen. Ter vergelijking: een landbouwer mag volgens de wet maar 170 kg stikstof per hectare toedienen op een veld. Door ons mestoverschot te filteren met eendenkroos, is er 9 keer minder oppervlakte nodig voor dezelfde hoeveelheid mest in Vlaanderen.”

Milieu-impact van diervoeder

Dit onderzoeksproject, waarvan prof. Erik Meers van UGent promotor is, is een van de oplossingen die Europa ontwikkelt om zelf eiwit voor veevoer te produceren.

Devlamynck: “Een standaardrantsoen voor een varken bestaat uit energiegewassen zoals tarwe, maïs en gerst, en eiwitbronnen zoals soja-, koolzaad-, en zonnebloemschroot. Vooral de eiwitbronnen hebben een enorme impact op het milieu: bijna 80% ervan wordt door Europa geïmporteerd, voornamelijk uit Zuid- en Noord-Amerika. Steeds meer mensen eten vlees, dus er moet ook steeds meer eiwit geproduceerd worden.” 

Van theorie naar praktijk

De vertaling van het onderzoek naar de praktijk gebeurt in nauwe samenwerking tussen de Universiteit Gent, het INAGRO landbouw praktijkcentrum en betrokken varkenshouders. Hierbij is er een kleine pilootinstallatie gebouwd bij het landbouwbedrijf IVACO.

Interreg V-programma

Het onderzoek rond eendenkroos werd uitgevoerd in het kader van de Blauwe Keten, een project binnen het Interreg V-programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdende samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

 

 

Reageer op dit artikel