nieuws

Mini-EBO “Easy Food Energy Savers” slaat aan

Duurzaamheid & MVO

Mini-EBO “Easy Food Energy Savers” slaat aan

Het innovatief proefproject EFES, als het ware een mini-EBO, waarbij een energiecoach of “ontzorger” Vlaamse voedingsbedrijven helpt om energiebesparende maatregelen toe te passen, blijkt na één jaar effectief aan te slaan. Culinor neemt deel aan het proefproject en boekte opmerkelijke energiebesparingen.

“Van de 25 kmo’s die al op de kar sprongen, realiseerde 1/3de van de bedrijven al energiebesparingen. Meestal zijn dat eenvoudige ingrepen, zoals de isolatie van leidingen of meer energiezuinige verlichting, die ze meteen in de praktijk kunnen toepassen,” aldus Geert Vermeersch, voorzitter van Fevia Vlaanderen. “Dit toont aan dat een aanpak op maat van kmo’s, waarbij we hun geen subsidies geven maar eerder praktische ondersteuning nog veel potentieel heeft”. Fevia Vlaanderen, de federatie van de Vlaamse voedingsindustrie, wil daarom het project opentrekken en nog meer voedingsbedrijven aantrekken om deel te nemen aan het EFES-project,.

Mini-energiebeleidsovereenkomst

EFES is als het ware een “mini-energiebeleidsovereenkomst (mini-EBO)” dat een deel van de oplossing is om de klimaatdoelstellingen te bereiken. “De Vlaamse voedingssector bestaat uit honderden kmo’s. Zelfs al zijn de energiewinsten in absolute cijfers vandaag nog niet enorm, toch blijkt dat deze aanpak een groot potentieel heeft wanneer we dit kunnen opschalen naar al onze kmo’s,” aldus Nadia Lapage, secretary general van Fevia Vlaanderen. ”We willen met dit project kmo’s helpen om eenvoudige maatregelen meteen in de praktijk toe te passen. Tegelijk zorgen we voor nog meer energiebewustzijn bij onze kmo’s doordat ze merken dat kleine ingrepen al een grote impact kunnen hebben op hun energiefactuur.”

Culinor neemt deel

Culinor, producent van vers bereide maaltijden, is een van de voedingsbedrijven dat aan het proefproject deelneemt en opmerkelijke energiebesparingen kon maken met de hulp van ontzorger Dirk van den Broeck.

Steven Van De Velde, safety and environment manager bij Culinor, licht toe hoe de ontzorger in hun fabriek in Destelbergen aan de slag ging: “Energiebesparing is voor ons weliswaar belangrijk, maar we missen op dat vlak tijd, gespecialiseerde kennis en ervaring. Met onze beperkte schaalgrootte is het niet evident om te investeren in het zoeken naar en uitwerken van economisch rendabele energiebesparingsprojecten. Het EFES-project bood een oplossing aan deze hindernissen. Na een rondleiding legde de ontzorger een voorstel op tafel om nieuwe verlichting te installeren, wat we intussen ook gedaan hebben. Het bespaart ons niet alleen energie maar zorgt ook voor een betere lichtkwaliteit voor onze werknemers.”

Foto: Culinor, producent van vers bereide maaltijden, neemt deel aan het proefproject. Foto: Culinor

Reageer op dit artikel