nieuws

Voedseltransformatie: duurzame productie en gezondere diëten

Duurzaamheid & MVO

Voedseltransformatie: duurzame productie en gezondere diëten

Volgens de 30 wetenschappers van de EAT-Lancet Commission gaat het bij de grote voedseltransformatie om twee hoofddoelen: duurzame productie en gezondere diëten.

De EAT-Lancet Commission schetst in een, volgens Rikolto, baanbrekend rapport over voeding, planeet en gezondheid een “planetair gezondheidsdieet”: een flexibel dieet met aanbevelingen voor de innameniveaus van verschillende voedselgroepen, aanpasbaar aan lokale culinaire tradities en persoonlijke voorkeuren. “Door voor dit dieet te kiezen, kunnen we de vraag naar de juiste voeding stimuleren en duidelijke marktsignalen door de hele voedselketen terugsturen naar de boeren”, aldus de wetenschappers.

Van klimaatcrisis tot gezondheidscrisis

“Van klimaatcrisis tot gezondheidscrisis, voedsel kan het oplossen.” Dat is de hoopvolle conclusie van het EAT-Lancet Commission rapport. Een betere wereld, begint bij ons eten? Dat is precies de visie van Rikolto. Maar een strategie opschrijven in een rapport is één ding, ze in de praktijk omzetten, is een ander verhaal. Daarom vroegen we aan onze Rikolto teams over de hele wereld hoe zij vandaag al vorm geven aan “The Great Food Transformation” door te werken aan duurzame productie en gezondere eetgewoonten.

Reageer op dit artikel