nieuws

Colruyt vermijdt meer dan 150 miljoen plastic zakjes

Duurzaamheid & MVO

Colruyt vermijdt meer dan 150 miljoen plastic zakjes

Colruyt Group introduceert in juni 2019 een nieuw ontwikkeld herbruikbaar zakje. Bio-Planet zal het voortouw nemen door alle zakjes voor eenmalig gebruik volledig stop te zetten in al zijn winkels vanaf 19 juni 2019. De retailer is niet aan haar proefstuk toe.

Tegelijkertijd met de start bij Bio-Planet gaan enkele pilootwinkels van de andere winkelformules (Colruyt Laagste Prijzen, OKay, OKay Compact en Spar Colruyt Group) van start met diezelfde aanpak. Tegen eind oktober 2019 zullen in alle voedingswinkels van de groep alle plastic zakjes voor eenmalig gebruik vervangen zijn door herbruikbare zakjes. Colruyt Group zal de klanten van alle winkelformules begeleiden in deze transitie en heeft het volste vertrouwen in hun medewerking om samen het positieve verschil te maken voor het milieu.

Meer dan 100 keer hergebruiken

De retailer liet een herbruikbaar zakje ontwikkelen dat meer dan 100 keer hergebruikt kan worden. Het doorzichtige zakje kan gewassen worden in de wasmachine, en kan tot 4 kg aan producten dragen. Aan de kassa wordt het tarragewicht (37gram) automatisch verrekend, zodat de klant enkel betaalt voor het nettogewicht van groenten en/of fruit.

150 miljoen plastic zakjes vermijden

“We blijven sterk geloven in de verkoop van onverpakte groenten en fruit. De keuzemogelijkheid en het gemak voor de klant staan hierbij centraal. We zijn daarom blij een zo duurzaam mogelijke oplossing te kunnen voorstellen, die ook rekening houdt met het gebruiksgemak voor de klant. Met de medewerking van al onze klanten zal het nieuwe zakje ons toelaten jaarlijks ongeveer 150 miljoen plastic zakjes te vermijden”, zegt Christophe Dehandschutter, verkoopsdirecteur van Colruyt Laagste Prijzen en verantwoordelijk voor dit project.

Stap voor stap

De voorbije jaren nam Colruyt Group al diverse initiatieven om verpakkingsafval maximaal te vermijden in de winkels en om zoveel mogelijk het gebruik van éénmalig plastic te beperken. De recycleerbare charcuterieschaaltjes (besparing van 150 ton plastic per jaar), de keuze voor gerecycleerd plastic voor de aardappelzakken van 5kg (besparing van 50 ton plastic per jaar) en de nieuwe charcuterieverpakkingen bij OKay (bestaande uit 75% gerecycleerd materiaal) zijn daar slechts enkele voorbeelden van.

Verpakkingen zijn prioriteit

“We blijven hard verder werken in die richting”, vervolgt Christophe Dehandschutter. “Verpakkingen zijn een prioriteit in onze duurzaamheidsaanpak. Het is helaas nog niet mogelijk om plastic volledig te bannen in de groothandel, maar we zetten wel verder in op het vermijden en het verminderen van plastic door dit waar mogelijk te vervangen door herbruikbare, gerecycleerde of hernieuwbare materialen.”

Samen voor minder zwerfvuil

Tegelijkertijd neemt Colruyt Group ook actief deel aan het actieplan ‘Samen voor minder zwerfvuil’ waarbij het een echte en positieve gedragswijziging teweeg wil brengen om het zwerfvuilprobleem tegen te gaan. Er wordt daarvoor actief samengewerkt met leveranciers, medewerkers en klanten.

 

Reageer op dit artikel