nieuws

Lokale brouwgerst in Vlaanderen?

Duurzaamheid & MVO

Lokale brouwgerst in Vlaanderen?

ILVO en brouwerij Huyghe uit Melle hebben een overeenkomst getekend over samenwerking rond de teelt van lokale brouwgerst.

Brouwerij Huyghe investeert al jaren in verduurzaming van zijn productieproces, en zet met deze samenwerking ook stappen in de richting van meer lokale grondstoffen. De gerst, die omgezet wordt naar mout om ze geschikt te maken voor het brouwproces, komt nu hoofdzakelijk uit het buitenland. “Dankzij de samenwerking met ILVO zullen we zo’n 60 ton gerst van eigen bodem kunnen gebruiken. En we zijn recent ook gestart met een test met Belgische hop. Waar mogelijk trekken we de kaart van lokale grondstoffen,” aldus Alain De Laet, ceo brouwerij Huyghe

Duurzame ambities  

Brouwgerst is zomergerst met een relatief laag eiwitgehalte. Het grootste deel wordt nu aangevoerd vanuit Europese graanlanden als Denemarken en Frankrijk. De Laet: “Wij willen als eerste grote brouwerij in Vlaanderen aan de slag met lokale gerst, gemout door een lokale mouter. Het past in ons streven naar een duurzaam product, met een lage CO2-impact en dus bij voorkeur met minder voedselkilometers. Als we op een goed kwaliteitsniveau geraken zit er zeker een groeiscenario in.”

Proefveld

Het is in eerste instantie de bedoeling dat ILVO op 8 hectare proefveld experimenteert met zomergerst in de rotatie. Kristiaan Van Laecke (ILVO plantaardig onderzoek): “Werken op brouwgerst kan passen in ons onderzoek naar nieuwe of terugkomende lokale teelten. De vraag rond smaakeffecten en kwaliteiten is intrigerend voor onze onderzoekers. Het wordt een kwestie van IN de plant te kijken naar specifieke gewenste kenmerken, en die dan te relateren met teeltomstandigheden.”

Reageer op dit artikel