nieuws

Studenten UGent demonstreren circulair waterzuiveringssysteem

Duurzaamheid & MVO

Studenten UGent demonstreren circulair waterzuiveringssysteem

Een team van Gentse bio-ingenieurs demonstreert een circulair waterzuiveringssysteem in The Mobble, het UGent-paviljoen dat deelneemt aan de Solar Decathlon. Het Gentse onderzoekcentrum CAPTURE is bij het project betrokken.

De Solar Decathlon is een internationale en prestigieuze studentencompetitie waarbij universiteiten worden uitgedaagd om een energie-efficiënt paviljoen te ontwerpen, bouwen, en te bewonen. Studenten ingenieur-architect van de UGent doen mee aan de wedstrijd. Zij ontwikkelden een modulair en circulair bouwconcept uit materialen met een lage milieu-impact, genaamd The Mobble (foto).

Duurzame waterzuivering in The Mobble

Het team van bio-ingenieurs zorgt duurzaam waterbeheer en afvalwaterzuivering met hergebruik van het water. “In The Mobble tonen we een systeem waarmee je grondstoffen, energie én water kan terugwinnen uit het huishoudelijk afvalwater”, aldus prof. Bart De Gusseme. “Die grondstoffen worden schaarser en de productie ervan heeft steeds meer impact op het milieu.”

CAPTURE

Dit concept wordt nu ook al toegepast in een aantal proefprojecten op wijkniveau, waaronder in Gent. Het werd verder ontwikkeld binnen onder andere CAPTURE (Centre for Advanced Process Technology for Urban Resource Recovery). Dat is een nieuw onderzoekscentrum dat zich richt op circulaire technologie.

 

Reageer op dit artikel