nieuws

Next Food Chain moet consument verleiden plantaardiger te eten

Duurzaamheid & MVO

Bond Beter Leefmilieu en EVA vzw lanceren 6 juni in Gent het nieuwe bedrijfsnetwerk: Next Food Chain. Ze brengen spelers uit de de hele voedselketen samen om van plantaardige voeding een vanzelfsprekende keuze te maken, van het veld tot op het bord. Inzetten op plantaardige voeding is noodzakelijk voor een duurzaam voedselsysteem dat beter is voor mens, milieu en dier.

Next Food Chain moet consument verleiden plantaardiger te eten

Next Food Chain

De leden van Next Food Chain, waaronder de voedingsbedrijven Aoste, Bonduelle, Cosucra, Ingrizo en Solina werken daar aan mee. “Ons doel is om de consument die onze vleesproducten koopt naar de vegetarische producten te lokken.” Aan het woord is Remco Kok, ceo van vleesbedrijf Aoste dat sinds twee jaar ook volop inzet op vegetarische producten. “Binnen vijf tot zeven jaar willen we slechts de helft van onze omzet uit vlees te halen en de andere helft uit vegetarisch. De maatschappij is duidelijk toe aan verandering.”

Gebrek aan ambitieus voedingsbeleid

“Wat nog ontbreekt, is een ambitieus voedingsbeleid. Het is aan de overheid om deze positieve tendens te ondersteunen en de overstap naar plantaardige voeding in een stroomversnelling te brengen,” vertelt Laurens De Meyer van Bond Beter Leefmilieu. “De Next Food Chain formuleert dan ook concrete stappen voor het beleid. Wij vragen de overheid onder andere om zelf het goede voorbeeld te geven door van plantaardige voeding de standaardoptie te maken op recepties, tijdens lunches en in overheidsrestaurants.”

Samenwerkingsverbanden

“Een op de twee Vlamingen wil graag minder vlees eten, maar vindt het vaak nog te moeilijk. Daarom zetten we sterk in op samenwerkingsverbanden, projecten en innovatie. Ook daar heeft de overheid een rol te spelen door de bestaande subsidies voor voedingsindustrie meer te richten op plantaardige innovatie”, besluit Nena Baeyens van EVA vzw, mede-initiatiefnemer van Next Food Chain.

 

Reageer op dit artikel